Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Podczas ustawiania zbiornika przez przypadek spowodowałem małe uszczerbienie, zdjęcie poniżej:

565900334_IMG_20190712_2008331.thumb.jpg.a80218f5869b0a16322e759f80884984.jpg

Myślicie, że można to jakoś zabezpieczyć? Czy taki mały ubytek spowoduje tragedię?

Akwarium 80x35x45.

Opublikowano (edytowane)

W międzyczasie podaj grubość szkła i grubość ubytku w mm, w każdym kierunku.

Dodaj jeszcze zdjęcie, na którym wyraźnie widać stronę od silikonu.

Przyjrzałem się analizie mojego zbiornika. Na zdjęciu widać, że w rogach naprężenia są najniższe, bliskie zeru, więc nie jest to wrażliwe miejsce.

Z drugiej strony każda rysa to potencjalne źródło propagacji. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale jakby to było w moim, to bym postarał się wyszlifować ten róg i się nie martwił.

Jeszcze pytanie, czy masz wzmocnienia poprzeczne? Daj fotki całego akwa też.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano (edytowane)

Powiem ci, że 6 mm to trochę mało. Bardzo ryzykowne.

Ja bym dokleił wzmocnienie poprzeczne na środku zbiornika do tych wzmocnień wzdłużnych na wierzch, szerokość minimum 100 mm, grubość minimum 8 mm, W ten róg od środka wkleił na silikon kostkę szklaną 100x100x50h i powinno być dobrze.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
Powiem ci, że 6 mm to trochę mało. Bardzo ryzykowne.
Ja bym dokleił wzmocnienie poprzeczne na środku zbiornika do tych wzmocnień wzdłużnych na wierzch, szerokość minimum 100 mm, grubość minimum 8 mm, W ten róg od środka wkleił na silikon kostkę szklaną 100x100x50h i powinno być dobrze.
6mm na takie akwarium spokojnie wystarczy. Mialem takie kiedyś przez kilkanaście lat i nic się nie stało.

To co zaznaczyłem na zdjęciu, to jest pęknięcie czy rysa?

2aee5ac88d604026b6b23e74fb96a266.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Osobiście bałbym się zaaranżować i zalać to akwarium. Ubytek wygląda na spory, jak pierdyknie coś to szkoda Twojej pracy włożonej w zbiornik jak i ryb.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk