Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, zurawinska napisał:

Dziękuję za odpowiedzi. Wielkie bydle z tego Fluvala, nawet bym nie pomyślała, że może mi kubełek się do szafki nie zmieścić. :P

Duży nie jest, zmierzyłem teraz i średnica to 34cm.P1010614.thumb.JPG.24b99415a143a51ef270477a7ecd1018.JPG

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zurawinska napisał:

Czyli że te kubełki są marne? Kaseciak odpada, narurowiec to widzę, że twórczość własna, to też mnie z lekka przeraża. :P Trzecia opcja, po krótkim researchu wynika, że to co jest w Juwel Rio jest dość podobne. Ale mogę się mylić.

Do juwela są gotowe wkłady , przerabiające go na filtr hamburski http://www.hmfshop.de/HMF-fuer-JUWEL/

Coś podobnego można bardzo prosto zrobić samemu. Ewentualnie dodasz jeszcze jakiś filtr mechaniczny albo falownik.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Do juwela są gotowe wkłady , przerabiające go na filtr hamburski http://www.hmfshop.de/HMF-fuer-JUWEL/
Coś podobnego można bardzo prosto zrobić samemu. Ewentualnie dodasz jeszcze jakiś filtr mechaniczny albo falownik.
Super sprawa Agnieszko Nie wiedziałem, że istnieje system plug&play do tego filtra. Może autorka tematu będzie pierwsza na tym forum, która wypróbuje tego rozwiązania zwłaszcza, że cena to ułamek kubełka

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obczaiłam narurowce, super sprawa, ale mąż nadal na fochu, że ze 100l dobiliśmy do 450, to nie chcę cisnąć z filtrem. :P Aktualnie wygrywa Fluval (choć pani w Discusie wspominała, że nie ma części zapasowych w PL i w ogóle zero serwisu..).

I tu pytanie, czy FX6 nie będzie za duży? Nie zrobi pralki w akwarium?

Opublikowano
Obczaiłam narurowce, super sprawa, ale mąż nadal na fochu, że ze 100l dobiliśmy do 450, to nie chcę cisnąć z filtrem. Aktualnie wygrywa Fluval (choć pani w Discusie wspominała, że nie ma części zapasowych w PL i w ogóle zero serwisu..).

I tu pytanie, czy FX6 nie będzie za duży? Nie zrobi pralki w akwarium?

Ja bym miał focha jakby z 1000 zrobiło się 450 Zbyt duża wydajność to nie problem, zawsze można stłumić filtr, na przykład zakladajac na wylocie zawór, ale on ma na wlocie i wylocie zawory więc to nie problem. Wyregulujesz sobie tyle ile potrzeba

Opublikowano
11 minut temu, zurawinska napisał:

I tu pytanie, czy FX6 nie będzie za duży?

Dobrze rozejrzyj się w temacie jego kultury pracy. Osobiście go nie posiadam aczkolwiek  myślę o nim ale jest bardzo dużo opinii  negatywnych na temat jego głośnej pracy ( fx6). Co gorsza nie są to jakieś odosobnione opinie. A narurowce kolegów z tego co wiem są bardzo ciche albo wręcz niesłyszalne.  Kolega @Bartek_De chyba ma i może wiele na temat takiej filtracji powiedzieć. Oczywiście inni też..ale wspomniałem o Bartku bo jest aktywny w Twoim temacie.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, Bartek_De napisał:

Ja bym miał focha jakby z 1000 zrobiło się 450 emoji6.pngemoji1787.png Zbyt duża wydajność to nie problem, zawsze można stłumić filtr, na przykład zakladajac na wylocie zawór

Hhahaa no widzisz, a tu narzeka że za wielkie :P

Co do filtra to tłumić można, tylko też nie chcę wydawać kasy bez sensu, jak może FX4 by był spoko. Z drugiej strony niedostateczna filtracja też mnie przeraża. Nie kumam też tych przepływów, FX6 ma  do 3500 l/h i producent deklaruje, że do akwariów max 1500l, EHEIM PROFESSIONEL 3 2080 przepływ tylko 1700 l/h a deklarują, że do akwarium max 1200l. Także coś tu się proporcje nie trzymają.

Uprzedzając: tak czytałam, że to wartości deklarowane, a w praktyce przy pełnym filtrze to max połowa tego będzie. :P

Od wczoraj siedzę w tych filtrach i już nie wiem, co wybrać, a że akwarium przyjeżdża jutro, to muszę wybrać szybko. :P

1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Dobrze rozejrzyj się w temacie jego kultury pracy. Osobiście go nie posiadam aczkolwiek  myślę o nim ale jest bardzo dużo opinii  negatywnych na temat jego głośnej pracy ( fx6). Co gorsza nie są to jakieś odosobnione opinie. A narurowce kolegów z tego co wiem są bardzo ciche albo wręcz niesłyszalne.  Kolega @Bartek_De chyba ma i może wiele na temat takiej filtracji powiedzieć. Oczywiście inni też..ale wspomniałem o Bartku bo jest aktywny w Twoim temacie.

Chyba tu już wszystko o kubłach wyczytałam. Generalnie albo cieknie, albo głośne, albo elektronika pada. Obejrzałam kilka filmików z narurowcami i bardzo to do mnie przemawia, ale sama tego nie zrobię bo nie umiem, a czekać wieków też nie chcę. Chcę zalewać już, cierpliwość to nie jest moja najmocniejsza strona, a tu jeszcze miesiąc dojrzewania akwarium przede mną. :P

• Lubię to 2
Opublikowano

To może porównaj ceny. Fx4 i 6 są w podobnej cenie co Eheimy ze średniej półki, a wydajnością je przewyższają. Jeśli nie wchodzi w grę narurowiec czy kaseciak, to nie ma się nad czym zastanawiać, bierz Fx6. Może kiedyś bedzie 1000L to Fx6 też Ci go obgoni

Miedzy Fx4 a 6 jest różnica 70zł

https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/450l/fluval-fx6-filtr-zewnetrzny-2300-lh-1500l-3486

https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/250-450l/fluval-fx4-filtr-zewnetrzny-1700-lh-do-1000l-9679