Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@suricade jak często czyscisz filtr.  Zastaniam się czy możliwa byłaby budowa - sklejenie w kształt kwadratu z gąbki 3 cm. Dodatkowo z wsuwanym do środka usztywnieniem  i  pod pompę  obiegową. 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie czyściłam. Można gąbkę skleić  ( poszukaj w grafikach google pod hasłami, które podałam. Można też walec z gąbki owinąć plastikową siatką i na łączeniu siatki spiąć trytytkami. Takie rozwiązanie tez jest opisane w necie.

A pompę możesz położyć na dnie/podwiesić i dać wylot na rurkach lub wężu.

Edytowane przez suricade
Opublikowano (edytowane)

Dołączę też mojego HMF do tematu. 

Wkleiłem silikonem profile plastikowe, które utrzymują gąbkę stabilnie. Mój Hamburg zasilany jest pompką Eheim Compact 600 l/h, a gąbka (ppi10), ma 5cm grubości. Zamiast ceramiki użyłem drobniejszej gąbki pociętej w kostkę. Pracuje to w zbiorniku 112l, w którym jest 11 ryb (ok. 7cm) i jeden, dorosły samiec Tropheopsa. 

IMG_20190506_092932.jpg

IMG_20190506_092953.jpg

IMG_20190504_133318.jpg

Obecnie wygląda to tak:

15607822578121713122665196696118.jpg

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Też mam taki model w 2 mniejszych akwariach. Można użyć profili plastikowych, szkła lub lub korytek do kabli. A jak się doda 2 ścianki i dno, to uzyskuje się filtr mobilny. Też mam. :)

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 3
Opublikowano

Taki filtr to fajna sprawa cichy, tani i jeśli użyje się gąbki w kolorze tła to jest też mało widoczny. Zastanawia mnie tylko jego czyszczenie, normalnie mechanika czyści się co tydzień lub dwa i jest tam sporo odchodów. Jeśli hamburga czyści się rzadziej, to co z odchodami i NO3?

• Lubię to 1
Opublikowano

@Sławolwidziałem ostatnio Hamburgi w zbiornikach z pyszczakami, które pracują już pięć lat bez czyszczenia. Nie przypominały nawet gąbek z wyglądu. Ja odpaliłem ten zbiornik na gratach, które poniewierały mi się w szafie i to jest w tym wszystkim piękne. Zresztą koszty @suricademówią same za siebie. To jest mój zbiornik rezerwowy. Niebieska gąbka z czasem będzie brązowa i zniknie za tymi kamieniami. Jeśli jednak ktoś ma ochotę się przyłożyć do takiego projektu pod względem wizualnym, to tak jak piszesz: Czarna gąbka, czarne tło, zacieniony dodatkowo tył i Hamburg totalnie znika.

Poniżej wklejam jeszcze fotkę tego "dobra", które już się zgromadziło po miesiącu pracy. O tym mule jest mowa w artykule, który wkleiła Agnieszka. 

IMG_20190617_191706.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano
27 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Czemu tak mało piszecie  o tych filtrach  i mało ich polecacie?

Andrzeju kiedyś temat takiej nieczyszczonej filtracji wywoływał byrzę w naszym gronie. Na pewno pamiętasz filtrację za tłem Back To Nature🙂. Nasze Forum staje się coraz bardziej otwarte na takie rozwiązania i chwała za to, ponieważ czasem coś starego, prostego może robić rewelacyjną robotę. 

Priorytetem było jak najszybsze usuwanie odchodów z obiegu. Jeśli jednak tych odchodów nie usuwamy, to dochodzi do rozwoju innych bakterii (gnilnych), które przerabiają to zanim bakrerie nitryfikacyjne zabiorą się za resztę. Nie będzie tak to działać w kubełkach, czy kaseciakach, ale w HMF, czy w gąbkach za tłem strukturalnym już tak. Do tego możemy jeszcze dołożyć hydroponikę (jak już Agnieszka wspomniała) i mamy system, który prawie nie wymaga naszej ingerencji. 

• Lubię to 3