Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, suricade napisał:

Z wodą nie kombinuj, ja mam w kranie GH i KH powyżej 25 pyszczaki mają się dobrze. KH w akwarium i tak spadnie samoistnie. Przy zakupie ryb zapytaj w jakich parametrach były trzymane, jeżeli będą zupełnie inne niż Twoje to zrób aklimatyzację ( poszukaj w necie pod hasłem aklimatyzacja krewetek) i wszystko będzie dobrze.

Ok, tego narazie będę się trzymać. 

Opublikowano
17 minut temu, edzzio napisał:

Co masz w środku kaseciaka?  Takie rozwiązanie w zupełności wystarcza filtracji biologicznej w zbiornikach?:P Od kilku lat widzę na tym forum coraz większą  popularność takiej filtracji i osobiście się nad tym zastanawiam bo mój chinol coś cieknie 😜 Aranż spoko ale lepiej by było bez lawy;] 

Jest to turbo-kaseciak, w środku tylko gąbka 45 ppi 12,5x40cm, w komorze pompy: pompa i grzałka oraz miejsce na korpus 2" z żywicą na przyszłość. Żadnego złoża biologicznego w środku nie mam, temu właśnie ma służyć lawa w bryłach. Taki jest plan, życie go zweryfikuje ;)

2 minuty temu, iquitos68 napisał:

Bardzo fajnie dobrane kamienie. Widać jak istotne są duże głazy w kompozycji.

Masz rację, duże głazy = duże kryjówki, tylko jakie one ciężkie ;) wkładałem we dwójkę, z "duszą na ramieniu". 

Opublikowano
3 godziny temu, bobasxx napisał:

No i akwarium zalane 😎 aranż nr 1 wygrał, nie udało się go odtworzyć na 100%,  bo musiałem dodać dwie bryły lawy wulkanicznej (posłużą jako złoże biologiczne), ale myślę że jest OK. 

Witaj!

Aranż naprawdę super!

Lawa to pomysł zaczerpnięty od Henryka z facebooka, nawet ładnie kontrastuje z kamieniami, jedyny minus to ostre krawędzie. 

Ta bryła lawy wszystko psuje,no i jak sam napisałeś w  poście ma ostre krawędzie,które mogą ranić ryby,a o tej wadzie Henryk mało wspomina,bo widzi tylko same plusy.

Równie dobrze biologia zaszczepi się w podłożu,tak samo jak na gąbce w kaseciaku,więc moim zdaniem lawa jest zbędna ;) 

Muszę trochę przerobić wylot z kaseciaka, bo w obecnym układzie wymywa mi piasek z dna do gołego podkładu, przy okazji poszukam czarnej rury wylotowej.

Użyj czarnej koszulki termokurczliwej na biały wylot z PCV i po problemie ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, egon44 napisał:

Ta bryła lawy wszystko psuje,no i jak sam napisałeś w  poście ma ostre krawędzie,które mogą ranić ryby,a o tej wadzie Henryk mało wspomina,bo widzi tylko same plusy.

Równie dobrze biologia zaszczepi się w podłożu,tak samo jak na gąbce w kaseciaku,więc moim zdaniem lawa jest zbędna ;) 

A jak myślisz, lepiej wywalić ją od razu, czy poczekać aż się biologia dobrze rozwinie? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Możesz zostawić, ani nie jest szkodliwa ani szczególnie pomocna. Jeżeli chcesz usunąć to teraz, żeby bakterie osadzały się na innych elementach akwarium, a nie na lawie.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano
8 minut temu, bobasxx napisał:

A jak myślisz, lepiej wywalić ją od razu, czy poczekać aż się biologia dobrze rozwinie? 

Ja bym wywalił,bo i tak nic to nie da,aby przyspieszyć start zbiornika,a na to trzeba czasu.

Nawet jak ktoś startuje na WA,to potem i tak ma problemy z parametrami po wpuszczeniu ryb,mimo że przed wpuszczeniem były one odpowiednie.Biologia sama musi się rozwinąć i dostosować do warunków w akwarium tj.ilość pożywki produkowana przez ryby(odchody).

Opublikowano

Lawa wyleciała, a w jej miejsce kamień. Został tylko jeden mały kawałek z tyłu pod innymi kamieniami. 

IMG_20190616_171704.thumb.jpg.af1ce9dbf6ea46910770d61ecd194bd1.jpg

IMG_20190616_171732.thumb.jpg.9fabfbf80df20b5e7934269b9db579d6.jpg

Trochę paprochów się uniosło po tym zabiegu ☺️

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak już przestawiasz to spróbuj wrócić do tego ustawienia image.png.0ee0b94556fcb80dc742df8b98ebfedb.png

Chodzi o mały dołek na środku. Warto też jakieś kamienie przestawić bliżej przedniej szyby, albo dodać z przodu jakieś mniejsze. Teraz masz wszystkie w jednej linii i tworzy się murek. Ale to oczywiście kwestia tego co się Tobie podoba.

Opublikowano

Hehe, burza w baniaku... 

Lawa wyleciała całkowicie, najwyżej powieszę trochę w jakimś worku obok kasety za kamieniem. 

Chyba już ostateczna wersja:

IMG_20190616_185732.thumb.jpg.e40edd864a1359160633845ed122c40b.jpg

Lewej strony nie ruszę, bo mam tam z tyłu akurat tyle miejsca, żeby kaseciaka przesuwać w lewo lub odchylać górą w celu wyjęcia gąbki. 

• Lubię to 4