Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, bobasxx napisał:

no i się później okazało że płukany to on był tylko z nazwy

Żwir płukany to określenie technologiczne  co ma się nijak do jego czystości.Folie dawałeś samoprzylepną ? Taka jak naklejki czyli z papierem zabezpieczającym którą przyklejasz na wodę?

Akw możesz jutro zalewać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Mi w żwirowni tłumaczył, że jest płukany tylko raz, z ziemi, a do akwarystycznej jakości ma się nijak i trzeba płukać tak długo, aż nie wylejesz idealnie czystej wody z wiadra.

Mój spec od szkiełka uprzedził, że 2 tygodnie trwa całkowite związanie silikonu, tzn osiągnięcie 100% wytrzymałości. Wcześniej jest suchy, ale nie stwardniały. Mówił, że po tygodniu mogę trochęwody na dno lać, ale nie lać całego słupa wody. W sumie tak jakoś to zrobiłem, tzn jakiś tydzień półtora po zalałem :)

Opublikowano
8 minut temu, Falcowski napisał:

Mi w żwirowni tłumaczył, że jest płukany tylko raz, z ziemi, a do akwarystycznej jakości ma się nijak i trzeba płukać tak długo, aż nie wylejesz idealnie czystej wody z wiadra.

Tak też robiłem, małymi porcjami po 6-7 razy płukałem. 

7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

To jak dobrze wyschnie to bąble się wchłoną.

Zobaczymy, ale jeśli nawet się nie wchłoną, to nie ma problemu bo będą zasłonięte kamieniami. 

Opublikowano

No i akwarium zalane 😎 aranż nr 1 wygrał, nie udało się go odtworzyć na 100%,  bo musiałem dodać dwie bryły lawy wulkanicznej (posłużą jako złoże biologiczne), ale myślę że jest OK. 

Jako oświetlenie wykorzystałem świetlówki led ze starego zbiornika, białą zimną i niebieską, mają ściemniacze ręczne, więc jest możliwość doregulowania światła. Na tą chwilę wygląda to tak:

IMG_20190616_115153.thumb.jpg.0d33f83f75de0f759c36e3bd5d1a7ad0.jpg

IMG_20190616_115251.thumb.jpg.88c55027098e06c07bca00b101c83855.jpg

IMG_20190616_115435.thumb.jpg.2575e4b61cb428f41405c6f9e144def9.jpg

Muszę trochę przerobić wylot z kaseciaka, bo w obecnym układzie wymywa mi piasek z dna do gołego podkładu, przy okazji poszukam czarnej rury wylotowej

IMG_20190616_115524.thumb.jpg.8bd132c6b08ffafc300f9508824d4894.jpg

IMG_20190616_115458.thumb.jpg.4671dcffa3c3030a730fdaf52ad86303.jpg

Start na WA, weszło dokładnie 210 litrów wody, więc wlałem około 0,65-0,7ml WA plus jedna ampułka prodibio biodigest. Temperatura ustawiona na 29 st.C.

Parametry startowe testy kropelkowe:

Ph - 7,6+ (JBL od 6-7.6 trochę ciemniejszy od 7,6)

NO2 - <0,01 (JBL) 

NO3 - 1 (JBL) 

GH - 24 (zoolek) 

KH - 17 (zoolek) 

PO4 - 0-0,25(zoolek)

Trochę martwi mnie ta twardość, jak już wcześniej pisałem, mogę przed wpuszczeniem ryb pokombinować coś z wodą RO. 

Pozostało czekać, następne pomiary za kilka dni. 

• Lubię to 4
Opublikowano

Zdjęcia robione telefonem, zrobię jeszcze jakieś wieczorem z samym białym światłem, zobaczymy jak wyjdzie. 

Lawa to pomysł zaczerpnięty od Henryka z facebooka, nawet ładnie kontrastuje z kamieniami, jedyny minus to ostre krawędzie. 

Opublikowano

Z wodą nie kombinuj, ja mam w kranie GH i KH powyżej 25 pyszczaki mają się dobrze. KH w akwarium i tak spadnie samoistnie. Przy zakupie ryb zapytaj w jakich parametrach były trzymane, jeżeli będą zupełnie inne niż Twoje to zrób aklimatyzację ( poszukaj w necie pod hasłem aklimatyzacja krewetek) i wszystko będzie dobrze.

Opublikowano

Co masz w środku kaseciaka?  Takie rozwiązanie w zupełności wystarcza filtracji biologicznej w zbiornikach?:P Od kilku lat widzę na tym forum coraz większą  popularność takiej filtracji i osobiście się nad tym zastanawiam bo mój chinol coś cieknie 😜 Aranż spoko ale lepiej by było bez lawy;]