Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Dziś przyszedł do mnie filtr Eheim Professionel 4+ 600 (2275) do zbiornika 120x40x40 jak w temacie. Myślę o nim jako o biologu, natomiast wydaje mi się, że filtr na takie akwarium jest conajmniej wystarczający i być może mogę zostawić w nim też treść mechaniczną (może jestem w błędzie?). 

W skład wchodzą 4 spore kieszenie o łącznej pojemności 6L. Do tego jest jeszcze mały koszyczek 0,5L z gąbką w zestawie nazwany przez nich jako "prefilter". Z takich info o nim to jeszcze dodam, że producent podaje max. wydajność 1250L/h.

I TUTAJ MOJE GŁÓWNE PYTANIA:

1. Zastanawiam się jaki mechanik w formie prefiltra działałby z nim najlepiej tak, żeby może jakoś go niechcący nie tłumić? A może nie prefilter? A może w tym wypadku nie potrzebuję mechanika i mam włożyć wkład mechaniczny do EHEIMA? W domu mam do wykorzystania wew. prefiltr EHEIM 4004320 lub zew. chińczyk HW-603B.

2. W zestawie oferują m.in. gotowe wkłady, których można użyć od razu bez dokupowania reszty. Jestem skłonny pomyśleć, że większość z nich będzie tu nie na miejscu, dlatego chciałem was spytać co sądzicie. Czy zostawić któreś z nich i jeśli niezbyt to co w zamian polecacie? Wygląda to tak jak na załączonej fotce i w skład wchodzą: 

W domu mam też takie rzeczy: 

3. Odpaliłem go na dany moment na sucho bo baniak dopiero do mnie przejedzie niebawem i trochę się zdziwiłem. Słyszałem stwierdzenie, że to mercedes wśród filtrów ale mam nadzieję, że to nie o to chodziło jak na filmie 😂 W tym wypadku wolę Teslę. Czy jak naleję wody to to się zmieni? Czy mam jakiś wadliwy okaz?

eheim-pro4-600-2275-upto-600l-246-p.jpg

Edytowane przez iamblindaman
Opublikowano

Włączyłeś filtr na sucho?? Gratuluję. To tak jakbyś spuścił płyn chłodzący z silnika, zapalił samochód i miał pretensję, że silnik się zatarł. Mam ten filtr, kiedyś go używałem w takim samym baniaku. Jako biolog bedzie idealny, ale mechaniki nie uciągnie. Zasypany tylko ceramiką dał przepływ zaledwie około 700L/h. Do koszyków daj tylko ceramikę i to wystarczy, te plastikowe rureczki są bezużyteczne. Oczywiście ostatni koszyk z gąbką też zostaw. Biologię masz załatwioną. Z HW możesz zrobić mechanika, tylko bedziesz musiał dokupić do niego pompkę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
20 minut temu, Bartek_De napisał:

Włączyłeś filtr na sucho??emoji24.png Gratuluję. To tak jakbyś spuścił płyn chłodzący z silnika, zapalił samochód i miał pretensję, że silnik się zatarł.

To mój pierwszy filtr ever i totalnie nie miałem pojęcia. Odruchowo jak dostałem od kuriera to sprawdziłem po wyjęciu czy działa. Mam nadzieję, że go nie zepsułem w ten sposób? (odpaliłem tylko na chwilkę jak na filmiku i od razu wyłączyłem).

22 minuty temu, Bartek_De napisał:

Biologię masz załatwioną. Z HW możesz zrobić mechanika, tylko bedziesz musiał dokupić do niego pompkę

Mam do niego pompkę z zestawu. Lepiej go dać osobno czy jako prefiltr? (Zastanawiam się czy jako prefiltr nie spowolni jakoś przepływu tego Eheima)

Opublikowano
Mam do niego pompkę z zestawu. Lepiej go dać osobno czy jako prefiltr? (Zastanawiam się czy jako prefiltr nie spowolni jakoś przepływu tego Eheima)
Spowolni i to znacznie. Dlatego z Eheima zrób tylko biologa, a do HW daj gąbkę 45ppi albo watę JBL Symec i powinno wystarczyć. Ewentualnie dołożysz jakiś falownik żeby spychał odchody do zasysu. Na Twój baniak powinien wystarczyć Sobo WP-300m jest mega tani i bardzo cichy. Filtrowi raczej nic nie powinno się stać jeśli chodził tak tylko chwilę Woda "smaruje" i jednocześnie chłodzi wirnik

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Dzięki za pomoc  Czyli wewnetrzny mechanik eheim4004320 nie jest potrzebny tutaj?
Prefiltr Eheim możesz założyć na zasys biologa, żeby nie wciągał odchodów.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

iamblindaman, jakbyś mógł sprawdzić rzeczywisty przepływ jaki daje ten eheim? Sprawdź np na misce 10l w jakim czasie ją napełnia. 

Edytowane przez solohan