Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Czy ktoś z was hoduje owy gatunek?

Rozważam jej zakup przy nowej obsadzie ale jednego nie jestem pewny. Na stronie sprzedawcy mam info ze akwa od 150l, rosnie do 8-10cm max i że jest to ryba wszystko/roślino -żerna.

W książce "Pielęgnice Jezior Tanganika i Malawi" mam totalnie inne info - ryba dorasta do 15cm i potrzebuje baniaka 150x50x50 (co daje 375l). Pokarm mięso/weg 50/50

Dodatkowo na stronce samice są totalnie pomarańczowe (ta opcja byłaby dla mnie wizualnie lepsza) a w książce jest żółta/cytrynowa. W książce jest info, że taka odmiana pomarańczowa też występuje i pomyślałem, że może jest mniejsza po prostu i stąd inne info?

To jak to jest z tą rybką? Macie je u siebie? Możecie mi coś powiedzieć z własnego doświadczenia? Mój baniak będzie miał praktycznie 200l a więc stoję pomiędzy dwoma totalnie innymi opisami.

Co tu zrobić? ¯\_(ツ)_/¯

Edytowane przez iamblindaman
Opublikowano

W jeziorze Metriaclima estherae osiąga około 10-11 cm dla samców, nieco mniej dla samic. W akwarium może urosnąć nawet do 14 cm. Dosyć silna ryba i z pewnością 200l będzie za małe. Gdybyś nie miał przerośniętych esterek (jak to często widać w internecie), to myślę, że akwarium 120x50x50 byłoby odpowiednie. Samce są koloru jasnoniebieskiego, a samice są pomarańczowe. Na wolności nie znajdziesz pomarańczowego samca, co najwyżej samca O-morph w kolorze od białego do różowego - są bardzo rzadkie. Te pomarańczowe cudaki samce to plastik. W jeziorze żywi się peryfitonem i planktonem. Ja bym go karmił jednak z delikatną przewagą pokarmów dla roślinożerców. Także kupuj większy zbiornik, albo pomyśl o czymś innym ;) 

Zerknij tutaj

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Metriaclima estherae Minos Reef eng.html
http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Metriaclima estherae Minos Reef OB eng.html

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1