Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest kwestią szczęścia ;) Zachwalany układ ( równiez przeze mnie 3 samcowy ) który pozwoli rozłożyć agresje na 2 słabsze osobniki jest super ... ale pyski nie zawsze mają to samo zdanie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zakup większych stadek młodych ryb. Nie planowanie z góry 2+5 lub 1+4 czy 3 +5. To zawsze nosi znamiona naszej życzeniowości.

Największy ból jest jednak wtedy, gdy mając 3 samce saulosi patrzymy w notatnik ... hmm, planowalem 2 ... no to buh ryba do wora i do kolegi. U idków mam też 3 samce ale w notatniku 1 no to ciach i zostaje jeden. Z uśmiechem na ustach rozrysowujemy grafik terytoriów ;) siadamy z calą rodziną po jakimś tygodniu ... wszyscy patrzą ty im tłumaczysz jak to zaplanowałes rozryzowałeś a tu... zonk ... jeden saulosi jest śliczny ale drugi jest niebieski zamiast w pasy. Tłumaczysz cytujesz a tu ... kiszka i tak widzisz że ta niebieska za cholercie nie chce sie podobac jak ta w pasy. Biegniesz do kumpla chcesz rybsko z powrotem a tu widzisz środkowego palca w znanym wszystkim geście ;). Błagasz upraszasz rzucasz klatwy ... podziałało oddał ... teraz biegniesz do domu wpuszczasz i ... masz 2 niebieskie samce choć miałeś wcześniej te same były pasiaste. Rzucasz sie do robót budowlano-kreatorskich ... ryby owszem troche się boja ale twoje przesunięia ustawienia dostawienia mają tylko taki efekt że ten co był w pasy czuje sie zagubiny i na jakiś dzień , masz 3 niebieskie ryby ;). Poddajesz się idziesz skruszony do kumpa przepraszasz odwołujesz klątwy obiecujesz poprawe oddajesz tym razem 2 ryby ... ten ze łazmi w oczach rzuca ci się w ramiona pijecie pojednawczą wode ognistą. Pare niedźwidków i do domku. Zostajesz przy układzie 1 na 4 we wszystkich gatunkach. Niby koniec a jednak nie. Wpadasz pod koniec tygodnia do kumpla, patrzysz w akwa i ... powoli krew napływa ci do twarzy, kolega już widząc o co chodzi powoli kiwa głową w znaku zaprzeczenia a ty wybałuszasz oczy i widzisz jak dwa śliczne pasiaki walczą na granicy rewirów. Twoje dwa saulosi mają się w najlepsze. Stawiasz krzyneczke wódki dostajesz spowrotem te 2 ryby wyrzucasz dominanta z akwarium oddajesz przezornie do akwarystyka i ... po tygodniu znów masz 1 niebieską a jedną pasiastą rybę. :mrgreen:

Pyszczaki sa nieobliczalne. Planowanie z góry jest zawsze obarczone duzym stopniem ryzyka. Musimy to robić ale nie tak sztywno. Tak jak krisq75 wspomniał ma po 8 maluchów i poczeka. Tak tez powinien zrobić kazdy. Czasami musimy np ze względu na gabaryty ryby zaplanować 1 samca. Za duzo silnych samic przy silnych samicach np socolofi zminimalizuje szanse słabszych saulosi na wybarwienie wiekszej ilosci samców tego gatunku a wręcz czesto nie zostanie ani jeden wybarwiony w pełni. Dlatego tez w tej konkretnej obsadzie mingano będąc rybą agresywniejszą i posiadajace prawie identyczne samice powinno być z góry planowane na 1 samca bo to się da zrobić bez szansy na pomyłkę. Natomiast saulosi czy rudzielce powinny być kupione w wiekszym stadzie. Niech mielą sie we własnym sosie. Może być tak że finalnie zostanie po np 2 samce w kazdym z tych gatunków a może i po 3. IMHO jeśli by się udało np 1-3 maingano, 3-5 saulosi i 2-5 sprengerae. To niby 1 ryba więcej ale pamiętajcie 1 na 3 nie oznacza 2 na 6 a 3 na 9. Układ 3 na 5 sprawdza sie całkowicie dobrze a jednak to 4 etaty dla innych ryb.

Opublikowano

Harisimi bardzo dziekuje z komentarz ,dawno sie tak nie naczytalem .

ja ze swojej strony chce dodac ze nie trzymam sie sztywno planowanych norm mam juz w 3stu litrach 2samce i 3 samiczki ,do tego narybek 5 podrostkow i 8 maluchow wszystkie zamieszkaja w2secie

jak narazi samce ze soba nie walcza ustalily juz hierarchie wczesniej (samce sa juz u mnie ponad rok i3samiczki)moze tez przez obecnos innych gatunkow jest tak spokojnie a oba sie pieknie wybarwily a silniejszy ma piekny zoltawy ogonek

chcialem tylko dowiedziec sie ile samcow na maksa w baniaku 200l bo nie lubie rozstawac sie z podopiecznymi

pozdrawiam siwy1973

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ni chce zakladac nic nowego wiec tu

a jednak w 200l dwa gatunki mam po ponad 2miesiacach polowania RDZAWEEEEEE! :D:D

wiem ze nie jest to szal(200l)ale jest narazie jak jest :(

"pozwolenie"na 375 juz jest teraz forsowac z marszu bedziemy max. wymiar 200cm (max jaki mi wejdzie na sciane)i polaczymy 2baniaki w 1

jesli ktos moze napisac cos konkretnego na temat "rdzawe i saulosi w kaluzy 200l" to zapraszam :D:D:D:D:D interere mnie praktyka

pozdrawiam siwy 1973