Jump to content

Syyf ?

koksiu

Recommended Posts

Witam, wrzucam fote jesli mi sie uda. Mam na bialym piasku straszny syf.. Mam filt zew i wew. Akwa jest 240 L. W sumie to jest 10 ryb razem z 2 malutkimi glonojadami... Karmie kilka razy dziennie malymi porcjami malo co spada na dno. Co tydzien podmieniam wode i zbieram tyle ile da rade... Ale juz po godzinie jest burdel :( Na piasku jest zielony osad i syf, wiecie skad to sie bierze i jak temu zaradzic ? Jesli trzeba podam parametry filtrow... Z gory thx za pomoc.

Akurat to zielone co widać na tej focie to są moim zdaniem nic innego jak sinice.

przeszukaj forum w dziale glony bo już coś o tym było np tu:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=23

a może i w innych watkach coś bedzie.

Akurat na sinice to ani świderki ani iaczej ustawione filtry niewiele pmogą

ale kolega pisze, ze po godzinie jest syf. Sinice po godzinie?

To że sinice są po godzinie jest równie prawdopodobne jak to że pyszczaki w godzine tyle nasra..ą że jest aż taki syf.

Nie wiem czy koksiu zastosował skrót myślowo/czasowy czy nie i czy jest to po godzinie czy może jednak po pięciu - po prostu pisze tak a nie inaczej bo to zobaczyłem na focie a IHMO na focie to widze sinice choć innych zanieczyszceń też nie brakuje - ale ten charakterystyczny nalot o specyficznej barwie to napweno gówienkiem nie jest. Zresztą wystarczy przejżeć link który podałem wcześniej - tam basior też dał fotki z tym że u niego inwazja była mocniej rozwinieta.

Sory za dluga nieobecnosc ale nie maielm dostepu do neta. Poustawialem wyloty z filtrow i jest lepiej, odchody zbieraja sie w 2-3 miejscach. To zielone to sinice. Tak to byl skrot, chodzilo o to, ze jak posprzatam to po kilku godzinach jest nasrane.... "Zielony" piasek wciagnelem odmulaczem z wierzchu, wiem ze to nic nie da bo juz zaczynaja spowrotem wychodzic. Poczytalem wiec o przyciemnianiu itp. Ale mam pytanie apropo przyciemniania... Jest napisane " 5 dni glodowki", przez 3 dni glodowki moje najmniejsze ryby zostana zjedzone. Wiec zanim przyciemnie to chce sie dowiedziec jak to jest z ta glodowka, czy np. moge malo sypac 1-2 dziennie ale zeby chociaz troche bylo i nie zjadaly najmniejszych ryb ? Pozdro