Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam nadzieję że umieściłem temat w odpowiednim dziale.

Planuje we wrześniu zakupić pyszczaki w obsadzie 

10x rdzawy, 10x saulosi, 10x yellow

Na Olx znalazłem ciekawą ofertę od hodowcy z Torunia (na FB nazywa się Pyszczaki Toruń) i widzę że ma dobre opinie. Jednak trochę się obawiam że przeleje 200zl a ryb nie dostanę bo Olx nie ma żadnych zabezpieczeń. Czy ktoś kojarzy tę osobę i może polecić? Czy jednak wszyscy tutaj kupują w Tan Malu itp?

Druga sprawa to to, że rybki które bym rezerwował mają z 3cm a brałbym je dopiero za pół roku, czy ma to w ogóle sens? 

Pozdrawiam :D

Edytowane przez TheLastResort
  • Zmieszany 1
Opublikowano

Raczej nikt nie będzie trzymał dla ciebie ryb pół roku. Yellow schodzą na pniu, dlatego cięzko kupić większe. Płacić pół roku do przodu i to na OLX też nie jest ciekawym rozwiązaniem.

Ryby muszą kawałek przejechać do ciebie, więc jak pół roku będą czekać w akwarium u hodowcy, to nie wiadomo czy dożyją, a potem jeszcze transport. 

Sugeruję kupować ryby, jak już będziesz miał gotowy i DOJRZAŁY zbiornik. Dojrzewa zwykle miesiąc - półtora.

Możesz z wysyłki i przeważnie nie ma z tym problemu, ale jak masz w okolicy dobrego hodowcę, to lepiej na żywo. Obejrzysz sobie, wybierzesz które osobniki ma ci wyłowić.

Opublikowano

Sugeruję kupić w jakiejś bardziej sprawdzonej hodowli, nie ze względu na strach przed brakiem wysyłki (policja teraz skutecznie ściga oszustów), ale na wątpliwą jakość ryb.

• Lubię to 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim 

Kupowałem rybki u tego Pana cała obsadę do 500l razem 40mlodych pyszczakow, wpłaciłem zaliczke 10zl a rybki chciałem dopiero za 2 miesiące od czasu zamówienia więc myślę że nie będziesz mial problemu żeby ten Pan przetrzymał Ci rybki wystarczy je pewnie tylko zarezerwować tak jak ja poprzez wpłacenie zaliczki, transport BlaBlaCarem ogarnął Pan z Torunia , byłem na bieżąco informowany o zmianach dotyczących przejazdu więc myślę że można śmiało zamawiać , jeśli chodzi o jakość ryb to się okaże co wyjdzie można poprosić tak jak ja poprosiłem o zdjęcia oprócz których otrzymalem filmy z całej hodowli więc myślę że powinno być ok , że zdje i filmów wynika że nie jest to typowa hodowla w której ryby nie uswiadczą grama piasku i kamieni ale są to normalne przygotowane akwaria tak jak my sobie sami przygotowaliśmy w domu. Dodam że rybki spakowane były w worki z tlenem po kilka sztuk w worku i były dobrze zabezpieczone oraz jechały łącznie ponad 10 godzin ponieważ po drodze zdarzyła się nieprzewidziana sytuacja miał miejsce wypadek i droga była zablokowana na jakiś czas ale rybki przeżyły i mają się dobrze 🙂