Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, bojack napisał:

Trzymam od roku razem z Saulosi bez szkody dla obu gatunków. Ciapki wszystkożerne. Dawno dawno temu jak miałem ciapki to karmiłem tylko i wyłącznie spirulina forte od tropicala (brak wiedzy i brak innych dobrych pokarmów) bez większej szkody. Tak więc bez zmartwień o żywienie. Oczywiście nie namawiam ;)

Ale co trzymasz z Saulosi; kulfony czy chipokae...? 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Robson79 napisał:

Ale co trzymasz z Saulosi; kulfony czy chipokae...? 🤔

Chipokae. Mieszam pokarmy z przewagą zieleniny.

Opublikowano
39 minut temu, bojack napisał:

Polecam zamiast auratusa Chipokae, fajna, ale trudna ryba. Dla odważnych ;) W moim przekonaniu samiec dużo ładniejszy od Auratusa. Samice prawie identyczne. W większości zbiorników mbuna dominująca rybcia pięknie wybiarwiona z idealnie równymi płetwami. Niestety bardzo agresywna wewnątrz gatunku, ale i na zewnątrz. Minus jest taki, że dostępność jeszcze gorsza niż auratus - szukam od blisko roku wszędzie gdzie to możliwe. Czekam na ciekawe zdjęcia nowych rybsonów ;)

Jeśli chodzi o karmienie to się zgadzam że idzie rybyw przyzwyczaić do danych pokarmów czy też pokarmów roślinnych, zresztą lepiwj przesadzić z roślinnymi, aniżeli z mięsnymi, natomiast rozmiarowo chipokae są za duże do tego baniaka, minimum 180 cm, inaczej samym bym miał tutaj że względu na rozmiary bym się powstrzymał

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, bojack napisał:

Chipokae. Mieszam pokarmy z przewagą zieleniny.

Labeotropheus jest rybą stricte roślinożerną a Chipokae bardziej mięsożerną więc nie chcę łączyć ryb o skrajnej diecie...

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Robson79 napisał:

Labeotropheus jest rybą stricte roślinożerną a Chipokae bardziej mięsożerną więc nie chcę łączyć ryb o skrajnej diecie...

To jest dobre podejście. Ja połaczyłem gatunki z powodu braku wiedzy. Później znalazłem złoty środek, bo obsada mi się spodobała.

Czekam zatem na efekt połączenia kulfonków z auratusem. Będzie się działo ;)

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

No i stało się... Kilka dni temu po powrocie z pracy zastałem taki oto widok w akwarium...

20210307_215701.thumb.jpg.1c2c886d27b2f010f80b515caef8519c.jpg20210307_215634.thumb.jpg.9958c9a2a595d9cc987a0a99a4f9d180.jpg20210227_183746.thumb.jpg.61c756212c0aa6aa7266bde921c8998b.jpg

Samiec i samica z pierwszych zdjęć mają ok 7-8cm natomiast samica z ostatniej fotki ma ok 10cm i wygląda na taką, która niejedno już przeszła... 😕 Taki prezent dostałem od żony i szwagra. Chciałem Auratusy ale myślałem o rybach z dobrego źródła... 🤔  Teraz to już muszę obserwować to co mam i zobaczyc jak to jest z tym gatunkiem. Jeśli mi przypasuje to będę szukał dodatkowych sztuk a jeśli nie to zawsze można odłowić... 😉

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, bojack napisał:

Haha, dobre... będzie Pan zadowolony ;)

Mam taką nadzieję, miałem ten gatunek naście lat temu w akwarium 240l i nie było ciekawie, ponieważ największa samica przybrała nieco samcze barwy i wyglądała "brzydko" a do tego wybiła mi wszystkie ryby ze swego gatunku... 😕 Mam nadzieję że teraz tego nie doswiadczę... 🤔

Edytowane przez Robson79
Opublikowano
3 minuty temu, Robson79 napisał:

Mam taką nadzieję, miałem ten gatunek naście lat temu w akwarium 240l i nie było ciekawie

Piękny młody samiec na zdjęciu 😍 W 240l i naście lat temu... Będzie dobrze ;) Gatunek dla cierpliwych, ale warto, kwintesencja mbuna ;)

• Lubię to 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Jako że dawno nic nie pisałem w temacie, w sumie za bardzo nie było o czym... W akwarium panuje względny spokój, ryby zgadzają się między sobą i nawet Auratusy są w miarę spokojne 😉

Jednak moim ulubieńcem jest jest już 6 letni samiec Metriaclimy OB , który ma ok 15 cm. Co prawda nadal niewiem jakiej konkretnej odmiany są to ryby ale przez te 6 lat zżyłem się z nimi i zostaną ze mną tak długo jak będą żyły... 🤷‍♂️

Tutaj kilka fotek ryb ale z góry przepraszam za jakość zdjęć, które robiłem telefonem... 

20211010_193847.jpg

20211010_193818.jpg

20211010_193809.jpg

20211010_193718.jpg

20211010_193700.jpg

20211008_222018.jpg

20211003_213814.jpg

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 4