Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jako że daaaawno nic nie pisałem w temacie czas coś skrobnąć, gdyż nastąpiły pewne zmiany. Po tym jak został zabity samiec Metriaclimy BB w akwarium zapanował taki spokój, że akwarium stało się nudne. Przez wiele lat hodowli pyszczaków nie spotkałem się z czymś takim, zawsze coś się działo... 🤔 

Po półtora roku z jednym gatunkiem postanowiłem coś zmienić w obsadzie. Początkowo chciałem pozbyć się moich Metriaclim ponieważ w dalszym ciągu nie jestem pewien jakiej są odmiany. Niestety żal było mi się pozbyć ryb, które majm już 5 i pół roku. Postanowiłem odłówić część młodszych ryb a na ich miejsce trafiły mi się podrośnięte ok 8-9cm Labeotropheus Trevawasae Thumbi West w układzie 1+2 od znajomego, który pozbywał się nadwyżki ryb kupionych w Tan mal. Jakiś tydzień później znajoma będąc w hodowli w Koninie dokupiła mi jeszcze układ 2+3 tego gatunku. Co prawda już na pierwszym spotkaniu KM w Pokrzywnej zacząłem myśleć o tym gatunku ale nie uśmiechał mi się zakup rybek wielkości 2-3cm. Jak tylko nadarzyła się okazja nie mogłem nie skorzystać... 😉 

20201103_213104.thumb.jpg.4b94a027d09c099af638e6f066941925.jpg20210105_213433.thumb.jpg.85d905c1a6f8c8505a9b53ed677d731b.jpg20201125_222017.thumb.jpg.0eb4a5d834f1e6ef861ca26f59bec289.jpg20201125_222323.thumb.jpg.98606ddf8b2c984dab32adf23e9d9ac3.jpg

Po dodaniu do obsady Labeotropheusów od razu zaczęło coś się dziać w akwarium i co ciekawe dużo mniejszy Labeotropheus potrafił się postawić dużo większemu samcowi Metriaclimy. Myślałem jeszcze o dokupieniu do obsady haremu Melanochromis Auratus ale ciężko znaleźć większe osobniki, ale dostałem w prezencie harem Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano w układzie 1+2 więc trzeba było wpuścić do akwarium przynajmniej na jakiś czas... 😉20210107_212622.thumb.jpg.1a8cd921abd5734ddd2b3ecfcbc23a87.jpg

20210109_213031.thumb.jpg.5ae70a8a01ebbd07569e1b6c08c09a47.jpg

• Lubię to 7
Opublikowano
8 minut temu, Robson79 napisał:

Myślałem jeszcze o dokupieniu do obsady haremu Melanochromis Auratus ale ciężko znaleźć większe osobniki

Gdybyś dodał auratusy, to gwarantuję Ci, że już nigdy nie będzie nudno :) Na olx jest dużo większych osobników do kupienia, ale po pierwsze niewiadomego pochodzenia, a po drugie trzeba jeździć po Polsce.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kulfony... Ehh piękne rybyw naprawdę jeszcze do tego te odmiany barwne, mi brakuje teraz samca o morpha, ale mam zarezerwowaną sztuczkę u lokalnego hodowcy. Jakie samczyki masz thumbi West🤔

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, Jeb_us napisał:

Kulfony... Ehh piękne rybyw naprawdę jeszcze do tego te odmiany barwne, mi brakuje teraz samca o morpha, ale mam zarezerwowaną sztuczkę u lokalnego hodowcy. Jakie samczyki masz thumbi West🤔

Wszystkie kulfony mam w standardzie gdyż mam Metriaclimy MC/OB ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa 😉

Opublikowano
9 minut temu, bojack napisał:

Gdybyś dodał auratusy, to gwarantuję Ci, że już nigdy nie będzie nudno :) Na olx jest dużo większych osobników do kupienia, ale po pierwsze niewiadomego pochodzenia, a po drugie trzeba jeździć po Polsce.

Dlatego chciałbym spróbować ale ciężko kupić coś z dobrego źródła w wielkości +8cm. Będę szukał ale wszystko w swoim czasie... 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Robson79 napisał:

Dlatego chciałbym spróbować ale ciężko kupić coś z dobrego źródła w wielkości +8cm. Będę szukał ale wszystko w swoim czasie... 😉

Polecam zamiast auratusa Chipokae, fajna, ale trudna ryba. Dla odważnych ;) W moim przekonaniu samiec dużo ładniejszy od Auratusa. Samice prawie identyczne. W większości zbiorników mbuna dominująca rybcia pięknie wybiarwiona z idealnie równymi płetwami. Niestety bardzo agresywna wewnątrz gatunku, ale i na zewnątrz. Minus jest taki, że dostępność jeszcze gorsza niż auratus - szukam od blisko roku wszędzie gdzie to możliwe. Czekam na ciekawe zdjęcia nowych rybsonów ;)

Opublikowano
11 minut temu, bojack napisał:

Polecam zamiast auratusa Chipokae, fajna, ale trudna ryba. Dla odważnych ;) W moim przekonaniu samiec dużo ładniejszy od Auratusa. Samice prawie identyczne. W większości zbiorników mbuna dominująca rybcia pięknie wybiarwiona z idealnie równymi płetwami. Niestety bardzo agresywna wewnątrz gatunku, ale i na zewnątrz. Minus jest taki, że dostępność jeszcze gorsza niż auratus - szukam od blisko roku wszędzie gdzie to możliwe. Czekam na ciekawe zdjęcia nowych rybsonów ;)

Niestety Chipokae pomimo że piękny, to niestety nie pasuje dietą do kulfonów a z tych nie zamierzam rezygnować...

Opublikowano
2 minuty temu, Robson79 napisał:

Niestety Chipokae pomimo że piękny, to niestety nie pasuje dietą do kulfonów a z tych nie zamierzam rezygnować...

Trzymam od roku razem z Saulosi bez szkody dla obu gatunków. Ciapki wszystkożerne. Dawno dawno temu jak miałem ciapki to karmiłem tylko i wyłącznie spirulina forte od tropicala (brak wiedzy i brak innych dobrych pokarmów) bez większej szkody. Tak więc bez zmartwień o żywienie. Oczywiście nie namawiam ;)