Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszzt napisał:

A ja wrócę jeszcze do lawy w Twojej aranżacji. Jak wygląda sprawa kaleczenia się ryb o tę lawę ? Jedni twierdzą, że ryby są szczególnie narażone, inni, że tak samo, jak w przypadku innych kamieni. Jesteś zadowolony z aranżacji ? Sam mam trochę lawy (70kg) i planuję zmienić aranż z dolomitu (który mnie zawiódł, jeśli chodzi o wygląd) na taką właśnie lawę.

Mam wystrój z lawy od ponad 2 lat i nie zauważyłem aby ryby się o nią kaleczyły...

Co prawda mam znajomego, który ładnych kilka lat temu miał wystrój z lawy ale było to gruzowisko z brył ok 10-15 cm średnicy. Gruzowisko z takich brył miało mnóstwo zakamarków dla młodych ryb. Niestety wystraszone dorosłe ryby chcąc się schować wciskały się w te szczeliny i się  kaleczyły...

Jeśli użyjesz dużych brył i zrobisz kryjówki dla dorosłych ryb, a nie narybku to nie będzie możliwości aby ryby się kaleczyły...

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Minęło 5 miesięcy odkąd dołożyłem 2 duże bryły lawy do swojego gruzowiska. Lawa ładnie pokryła się okrzemkami i coraz bardziej zlewała się kolorystycznie z pozostałą lawą. Niestety ostatnio gdy wróciłem z pracy zaskoczył mnie pewien widok... Mianowicie moje głodomory wyskubały mi place glonów do gołej lawy... 😲

20200116_215448.jpg

20200116_215455.jpg

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 3
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Robson79 napisał:

Minęło 5 miesięcy odkąd dołożyłem 2 duże bryły lawy do swojego gruzowiska. Lawa ładnie pokryła się okrzemkami i coraz bardziej zlewała się kolorystycznie z pozostałą lawą. Niestety ostatnio gdy wróciłem z pracy zaskoczył mnie pewien widok... Mianowicie moje głodomory wyskubały mi place glonów do gołej lawy...

A wystarczyło je nakarmić Robercie 😉

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..waga ciężka :) 

Można tak powiedzieć. Samce mają po ok 14cm... 😉

To jest ojciec i syn. Jak narazie ojciec jest niepokonany... Choć raz zdarzyła się sytuacja że syn BB pokonał ojca ale sielanka trwała tylko kilka dni... 😁

Edytowane przez Robson79
  • Lubię to 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zauważyłem, że jeden z młodych samców ok 1,5 roku,  który uchował się w akwarium zaczął stroszyć płetwy do niespełna 4 letniego samca beta. Walki trwały krótko ponieważ 5 letni samiec alfa pilnował porządku na swoich włościach i rozganiał towarzystwo. Niestety dzisiaj po pracy zastałem taki widok w akwarium.

20200713_192410.jpg

Samiec beta Metriaclima Callainos BB. Pierwszy trup od niespełna 5 lat. Ciekawe kto go tak urządził...? 🤔

Edytowane przez Robson79
  • Smutny 1