Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, egon44 napisał:

Teraz nie stosuję purolite i mam cały czas NO3 10mg/l(obojętnie czy robię podmiany,czy nie robię) a PO4 dalej  2mg/l.

To  by potwierdzało tezę, że glony zbijają NO3.  @egon44ile masz lumenów na litr mniej więcej i jakie ledy ?

Opublikowano

Po tygodniu walki z sinicami mogę stwierdzić, że nie jest to łatwy temat. Sinice wracają bardzo szybko i nie wolno robić przerw w przyciemnianiu zbiornika. Udało mi się ustalić że moje sinice uwielbiają światło z ledów 9500k. Nawet ograniczenie świecenia do 10% (12h) ich mocy powoduje ich rozkwit. Raz zdarzyło mi się zostawić zasłony odsłonięte i sinice zaczeły powracać. Jednak sytuacja bardzo źle nie wygląda. Po pierwsze te sinice nie lubią światła RGB. Dlatego też teraz zasłaniam zasłony i świecę tymi modułami. Taką kurację przetrzymam jakiś czas, aż uporam się z zarazą. 

Jeszcze wracając do tytułu tematu. Teraz po długotrwałym zaciemnianiu akwarium podskoczyło mi znów NO3 z 5 ppm na 15 ppm.  Tym samym ostatecznie potwierdziłem u siebie, że silne naświetlanie i rozwój glonów są w stanie skutecznie obniżyć ten parametr. A gdy ograniczamy świecenie NO3 znów leci w górę. Wszystko byłoby cacy gdyby nie te sinice :(

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Teraz musisz znaleźć ten balans, który osiągnął Andrzej @egon44. Oczywiście, gdy uporasz się z sinicami. W Twoim zbiorniku na pewno łatwiej jest utrzymać glony, nawet przy delikatniejszym świetle. W mbunarium trzeba mieć przyrost. Moje Metriaclimy i Labeotropheusy koszą wszystko regularnie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, przemo-h napisał:

Teraz musisz znaleźć ten balans, który osiągnął Andrzej @egon44

Tak się zastanawiam, czego nie lubią sinice, a glonom to nie przeszkadza. Załóżmy, że przestane świecić na maksa non stop jak przedtem, a zrobię coś takiego że np 4 dni w tygodniu full, a trzy dni bez światła lub same RGB. Może zielonym to wystarczy aby zbijały NO3, a sinicom nie pozwoli się rozkręcić. Zobaczymy, czas pokarze :)

Opublikowano

Proponuję świecić intensywnie tylko czerwonym. Jeśli to nie pomoże, to czerwonym i niebieskim, ale niebieski mogą lubieć sinice. Te dwa kolory odpowiadają za wzrost zielenic, wiec moze się udać. Odetnij tylko akwa całkowicie od słońca.

• Lubię to 1
Opublikowano

A ja proponuje sprawdzoną metodę we wszytkich biotopach do walki z sinicami zwalczająca przyczynę a nie skutek - absorber PO4.

Rodzaj już w zależnosci od zasobności portfela i ilości P04 jakie masz do zbicia. Musisz sobie poczytać w charakterystykach ile PPM jest w stanie wchłonąć. Ja używam od lat JBL Phosex Ultra - najlepszy stosunek cena/wydajność jak na razie ze znalezionych przeze mnie na rynku.

• Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 9.06.2019 o 16:46, iquitos68 napisał:

@egon44ile masz lumenów na litr mniej więcej i jakie ledy ?

Aktualnie posiadam 6 szt takich modułów- https://www.smd-led.pl/modul-led-goq-samsung-4-x-smd-150-stopni-ip68-biala-zimna-11000k-1647  

+ 6 szt RGB - https://www.smd-led.pl/modul-led-goq-samsung-4-x-led-rgb-150-stopni-ip68-766

18 godzin temu, iquitos68 napisał:

Tak się zastanawiam, czego nie lubią sinice, a glonom to nie przeszkadza. Załóżmy, że przestane świecić na maksa non stop jak przedtem, a zrobię coś takiego że np 4 dni w tygodniu full, a trzy dni bez światła lub same RGB. Może zielonym to wystarczy aby zbijały NO3, a sinicom nie pozwoli się rozkręcić. Zobaczymy, czas pokarze :)

https://magazynakwarium.pl/sinice-w-akwarium-jak-z-nimi-wygrac/

• Lubię to 3
Opublikowano
9 godzin temu, Xime napisał:

A ja proponuje sprawdzoną metodę we wszytkich biotopach do walki z sinicami zwalczająca przyczynę a nie skutek - absorber PO4.

Już mogę nie mieć miejsca w kaseciaku na dodatkowe media. Chyba, że wyrzuciłbym wapień filipiński który spełnia zadanie buforu pH. Aczkolwiek trochę myślę o tym adsorberze, bo może nie będzie wyjścia przy silnym świeceniu. Z drugiej strony jestem przeciwnikiem zbyt dużej ingerencji w zbiornik. Wolałbym w miarę naturalnie go prowadzić bez chemii. To chyba bardziej z lenistwa ;) Teraz jedyne co daję to tą sodę przy podmianach raz na dwa tygodnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.