Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żartuj;) Rób śmiało 1/3  słupa wody co tydzień. Teraz zrób 1/2słupa  wody. Wlewaj odstaną  ( wieczorem nalej do jakiś wiaderek itp.) a rano zrób podmianę. Otwórz  przy okazji podmianki filtr, przepłucz go , wylej brudy z niego. Przecież z nieba się nie bierze NO3. Gdzieś jest nagromadzone. Poruszaj kamieniami , zrusz je..niech syfki i spod nich wypłyną. Jak to zrobisz zmierz NO3  i podaj wyniki. Najwyżej za 2-3 dni powtórzysz akcje. Jeżeli wszystko co opisałeś  ma faktycznie miejsce ( w co nie wątpię )  to przyczyną twoich problemów są odchody, filtracja. Napisz jakie masz filtry!

• Lubię to 2
Opublikowano

Podmianki jutro. Wody nie gotować? Odstana wystarczy? To ok. Mam 2 25 l wiadra to akurat. Syf spod kamieni przed chwilą wymiotłem (trochę tego było). Filtr zrobię przy podmiance. 

Opublikowano
6 minut temu, StaNorywy napisał:

Wody nie gotować? Odstana wystarczy?

W żądnym wypadku nie gotuj. Odstana...chyba ,że masz jakiś uzdatniacz.

Te 50 litrów to mało...wlej jeszcze do jakiś garnków..trudno..musisz się trochę pomęczyć.

Masz jakiś filtr mechaniczny?

Opublikowano

2* 25 + 20 l miska + 15 l garnek i jeszcze jakieś 10 l wiadro się znajdzie.  95 będzie. 

Co do gotowania no... Jeszcze tak do końca się nie znałem jeszcze rok temu nie miałem pojęcia o niczym bez podmianek itp.

Niedawno się dowiedziałem o tym ustrojstwie. Jutro już pewnie będę miał wszystkie materiały do ustrojstwa. 

Wody właśnie wlałem. Jutro rano będę wlewał.

Tu mam wyniki wody w akwa. 

Ph - 7,5
NO2 - 0 
NO3 - między 80 a 160
NH4 - między 0,05 a 0,1 

Tak wiem o no3 na grupie z fb się wszystkiego już dowiedziałem. 

Dodam jeszcze, że jutro oddaję 2 ostatnie ryby. I tak myślę, czy 11 maja będę mógł młodziki (ok. 2 cm) wpuścić?