Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem początkującym malawistą jeżeli można to tak nazwać.Zastanawiam się nad kupnem pyszczaków,obsadę już sobie wybrałem ma być to harem pyszczaków rdzawych,saulosi i elongatus neon spot,jako że przy małych rybach nie da się za bardzo rozpoznać płci i trzeba kupić zapas rybek aby było można zredukować a co za tym idzie jest to spory wydatek.Moje pytanie brzmi czy jak kupię 10 pyszczaków jednego gatunku one podrosną do takiego stopnia że będę wstanie rozpoznać płeć zrobię redukcję to czy bezpiecznie będzie jak w tedy dokupię kolejne 10 ryb ale z kolejnego wymienionego gatunku,To czy mniejsze ryby nie zostaną zjedzone{ ryby około 2-3cm}?

Opublikowano

Nie wiem jakie będziesz miał duże akwa ale kup jednocześnie z każdego gatunku po 10 szt. i potem zredukujesz. Wiem , że to wydatek bo potem będziesz musiał zbędne ryby oddać ale z tym nie powinno być problemu . Ewentualnie możesz kupić już dorosłe  tyle , że w ten sposób pozbawisz się wielu naprawdę ciekawych obserwacji i doświadczeń.,

1 minutę temu, Morat napisał:

posiadam akwarium 450L 150x50x60h

..to nawet po 15 szt. Nie przejmuj się przerybieniem na ten czas.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Morat napisał:

Jeszcze jedno pytanie czy warto kupować ryby f1

Jeżeli myślisz o pierwszym potomstwie po rybach z odłowu to ja osobiście bym nie brał. I nie chodzi o cenę.  Chodzi bardziej o warunki aklimatyzacji.....są trudniejsze jak ryb z dalszego pokolenia . Owszem..są pewnie ładniejsze bo mniej zmienione genetycznie. Jeżeli czujesz się na siłach , że podołasz zapewnić im dobre warunki to bierz. Jeżeli zaczynasz z pyszczakami to przemyśl to. To jest oczywiście moja subiektywna rada i  moja argumentacja nie musi Ciebie przekonać:)

Opublikowano (edytowane)

Okej muszę to przemyśleć.Aktualnie mam akwarium tydzień po zalaniu wlałem bakterie wpuściłem dwa gupiki i po 3 dniach od wpuszenia ryb pokazało się no2  natomiast po kolejnych 2 dniach już tego no2 nie było jest to możliwe?

Edytowane przez Morat
Opublikowano
Teraz, Morat napisał:

Okej muszę to przemyśleć.Aktualnie mam akwarium tydzień po zalaniu wlałem bakterie wpuściłem dwa gupiki i po 3 dniach od wpuszenia ryb pokazało się no2 czy jest to możliwe? Aktualne parametry to 20-25 no3  0-1 no2

Aby o tym porozmawiać to załóż nowy temat w dziale START AKWARIUM. Zawsze  działy dobieraj tematycznie. W ten sposób jest porządek i innym łatwiej znaleźć interesujące go tematy:)

Opublikowano

Moje pytanie brzmi czy jak kupię 10 pyszczaków jednego gatunku one podrosną do takiego stopnia że będę wstanie rozpoznać płeć zrobię redukcję to czy bezpiecznie będzie jak w tedy dokupię kolejne 10 ryb ale z kolejnego wymienionego gatunku,To czy mniejsze ryby nie zostaną zjedzone{ ryby około 2-3cm}?

Zrób jak radzi Andrzej, czyli kup od razu całą obsadę po 10-15szt. Odpowiadając na Twoje pytanie, zjedzone może nie zostaną, ale jest bardzo prawdopodobne, że zostaną zamęczone lub wręcz zabite przez ryby, które bedziesz miał już wyrośnięte i które obiorą sobie terytoria

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3