Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Labidochromis Caeruleus,  samica 12 cm.

Od 4 godzin cały czas stoi w rogu akwa dziobem do góry, nie ruszyła jedzenia. 

Podbrzusze napuchnięte, jakby miała nieść ikrę.

Jedyny dostępny samiec ma 6 cm. Nie jest zainteresowany.

Czy jej to samo przejdzie?

20190427_185710.jpg

Opublikowano

Na oko to masz około 1  biorąc pod uwagę przekłamania barw. Chociaż mam monitor wykalibrowany . Retoryczne pytanie..odczytujesz ze środkowego paska?

OK:) Uporządkowałem a tamten zamknąłem aby ustrzec się  pomyłek .

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to jednak daltonistą jestem. Już się bałem, że 240 :D Tak, ze środkowego.

Pozostałe testy są OK. 

Czyli NO3 - 1

PO4 - 0

NO2 - 0.05

PH - 7.5

Obsada ta co w stopce, łącznie 18 szt, 5-8 cm, 500 L, SUMP - gąbki, ceramika, trochę Zeolitu (tylko po to, by docisnąć watolinę), temp 26 stopni.

Podmiany zawsze 1/4 zbiornika co tydzień, ale teraz wyjątkowo 2 tygodnie temu ostatni raz.

Karmione wcześniej 2x dziennie NF, różne rodzaje, ostatnie 4 dni żona karmiła 1x dziennie, NF Cichlids, porcja taka sama, więc dostawały łącznie 2x mniej.

Dziś ryba dalej siedzi w rogu i nie je.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
W dniu 28.04.2019 o 11:36, Falcowski napisał:

Pozostałe testy są OK. 

Czyli NO3 - 1

Dziwi mnie tak niski poziom NO3.

Coś jest nie tak.

Testy chyba nie są po terminie,oraz wykonujesz je dokładnie tak jak na ulotce?

Czy przypadkiem nie pomyliłeś nakrętek z odczynnika z proszkiem,z nakrętką z fiolki do której wlewasz wodę?

Bo jak wilgoć dostanie się do proszku,to test może pokazywać niewiarygodne wyniki.

Co do samego zachowania ryby,to jeśli nie masz w akwarium dostatecznie dużo kryjówek to samica jest po prostu gnębiona przez resztę ryb,lub napastliwego samca.

Opublikowano

Co do testów, to mam tak od samego początku i wprawdzie jest to zaskakujące, ale z drugiej strony to mam tylko 15 małych rybek i jedną dużą i karmię je HSem, który jest 2x bardziej sycący, niż inne, więc NO3 po prostu nei ma z czego rosnąć. W dodatku mam podmiany co tydzień i mega wydajny system filtracyjny.

Co do zastraszania natomiast, to nikt do niej nie podpływa, bo to ona jest największym U-Bootem w zbiorniku i nikt nawet nie śmiałby.

Przy karmieniach trochę je na szczęście, ale dość mało w stosunku do tego, co jadła kiedyś.

///////////////

Według mnie przyczyną jest to zgrubienie na odbycie, jakby od tygodnia miała zatwardzenie, czy coś i pod tym kątem może ktoś by coś mógł podpowiedzieć.

Co to za zgrubienie? Czy może mieć zatwardzenie? Czy to zalegająca ikra, która nie może lub nie chce się wydostać?

A może to pomóc jej wycisnąć? (choć osobiście przeraża mnie ten pomysł, ale może są jakieś tego typu zwyczaje)

Opublikowano
30 minut temu, Falcowski napisał:

Co to za zgrubienie? Czy może mieć zatwardzenie? Czy to zalegająca ikra, która nie może lub nie chce się wydostać?

Zgrubienie na odbycie samicy oznacza że niedługo będzie tarło. No i zachowanie samicy też na to wskazuje, bo jak pisałem musi być gnębiona przez inne ryby lub napastliwego samca, który się do niej zaleca.

• Dziękuję 1