Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, wędrowycz napisał:

Czy ktoś używa elektrozaworów do wody i może podzielić się doświadczeniami?

Do wyboru są: 

- pralkowe  ~30-50zł
- zwykłe mosiężne >100zł
- do polewania w ogrodzie (np. HUNTER, Rain Bird)~50zł

Ogrodowe umożliwiają regulację przepływu i ręczne otwarcie. Mają przyłącze 1". Ku temu rozwiązaniu się skłaniam.

W moim przypadku będą dwa - do spuszczenia wody i dolania. Oba oczywiście zabezpieczone zwykłymi zaworami.

(Filtr się rysuje :))

Wybacz, ale nie bardzo rozumie takie rozwiązanie, bo po co stosować elektrozawory skoro chcesz dać też zwykłe zawory i będziesz musiał tam podejść i je ręcznie otworzyć? Dołożenie zwykłego zaworu zabija ideę elektrozaworu, który to w swoim założeniu otwiera się i zamyka automatycznie.

Zastosowanie elektrozaworów miałoby sens gdybyś miał zautomatyzowany system podmiany wody.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, SlavekG napisał:

Wybacz, ale nie bardzo rozumie takie rozwiązanie, bo po co stosować elektrozawory skoro chcesz dać też zwykłe zawory i będziesz musiał tam podejść i je ręcznie otworzyć?

Zwykły zawór dla swojego bezpieczeństwa :) Elektrozawory też się uszkadzają...

Podmiana wody będzie półautomatyczna. Sterowanie załatwi ilość wody a ja zadecyduję kiedy. Nie mam zwykłego przelewu, więc wody trzeba będzie pilnować samemu, czy też za pomocą czujników.

Opublikowano
2 minuty temu, wędrowycz napisał:

Podmiana wody będzie półautomatyczna. Sterowanie załatwi ilość wody a ja zadecyduję kiedy. Nie mam zwykłego przelewu, więc wody trzeba będzie pilnować samemu, czy też za pomocą czujników.

Jeśli będzie czujnik poziomu wody w zbiorniku to zgoda, ma to wtedy sens. Ręczne sterowanie elektrozaworami mija się z celem. To samo zrobisz zwykłymi zaworami.

Opublikowano
1 minutę temu, SlavekG napisał:

Jeśli będzie czujnik poziomu wody w zbiorniku to zgoda, ma to wtedy sens. Ręczne sterowanie elektrozaworami mija się z celem. To samo zrobisz zwykłymi zaworami.

Sterowanie ręczne tylko w razie "w".

• Lubię to 1