Skocz do zawartości

Farfocle w wodzie, pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minute ago, Falcowski said:

Czy ja dobrze zrozumiałem, że do świeżego akwarium od razu wpuściłeś ryby, nie czekając, aż dojrzeje zbiornik? Zbiornik powinien dojrzeć z wodą i filtracją średnio około miesiąc, zanim wpuści się ryby. Inaczej mogą paść.

Co do farfocli, to jak sam powiedziałeś - poruszyłeś wężami i się to pojawiło. Czy węże były kiedyś wcześniej używane?

Jeśli tak, to jak pisali koledzy - przeczyściły się. Jak już wszystko się z nich poodrywa, to będzie klarownie. Ile to potrwa - nie wiadomo.

Jedno ogólne zalecenie - dużo cierpliwości ze wszystkim co robisz i do przodu bardzo małymi kroczkami.

Tak ryby były szybko wpuszczone,wiem że to zle, teraz staram się to jakoś poukladać. Filtr i rury są nowe mają 5 dni , wszystko przpłukałem.Filtr wewnętrzny byl przełożony z mniejszego akwa więc bakterie w nim zostały.Niestety nie mam doświadczenia z malawi , a w Irlandii nie ma tak dużej ilosci info jak i dostępności do wszystkiego jak w Polsce, w sklepie powiedzieli ze po tygodniu moge spokojnie rybki wpuścić.

Opublikowano
6 minutes ago, Falcowski said:

To faktycznie kiepska obsługa w tym sklepie. Mojej Siostrze w Londynie nawet nie chcieli sprzedać żadnej ryby przez miesiąc, jak kupiła u nich akwarium.

Wydaje mi się że akurat w Londynie wiedzą więcej niż w Irlandii i to w mieście gdzie jest 4k mieszkańców. Powiedzcie mi czy tak jak pisałem układ w zewnętrznym filtrze jest dobry czy coś zmienić, a może ten purigen wsadzić do wewnętrznego zamiast węgla? 

Opublikowano

Powiedzcie mi czy tak jak pisałem układ w zewnętrznym filtrze jest dobry czy coś zmienić, a może ten purigen wsadzić do wewnętrznego zamiast węgla? 

Purigen zostaw w kubełku, a wywal zeolit. Ile masz tam ceramiki? Jak około litra to wystarczy, nic wiecej do niego nie wkładaj. Po wyjęciu zeolitu przepływ powinien się zwiększyć

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok zrobię to po pracy, ceramiki jest jeden pełen kosz, coś wsadzić zamiast zeolitu? Dzisiaj rano woda jest czystsza ale kilka farfocli dalej pływa, nie wiem czy przestawić wylot do drugiego rogu czy zostawić wszystko w jednym.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Ok zrobię to po pracy, ceramiki jest jeden pełen kosz, coś wsadzić zamiast zeolitu? Dzisiaj rano woda jest czystsza ale kilka farfocli dalej pływa, nie wiem czy przestawić wylot do drugiego rogu czy zostawić wszystko w jednym.

Ja na razie bym zostawił. Jak zauważysz że nadal coś pływa lub zalegają odchody to wtedy kombinuj metodą prób i błędów

Opublikowano

I już zacznij myśleć co zrobić z Aulonocarami póki są jeszcze małe. Jak kolega wcześniej wspomniał, nie nadają się do tak małego zbiornika

Opublikowano

Jeśli poradzę sobie z tym zbiornikiem i ogarnę biologię i filtracja, to w planach mam 240L już na dłużej, nie chcę wydawać kupę kasy i narażać ryb jak nie dam rady, niestety koszta w Irlandii są ogromne jeśli chodzi o akwaria i sprzęt. Ale liczę że z waszą pomocą poradzę sobie i w przyszłości będzie większy zbiornik.

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie , dziś woda wygląda dużo lepiej:

Pierwsze zdjęcie z wczoraj wieczora , a drugie teraz:

Wyjałem zeolit , przepłukalem wewnętrzny filtr , siła wylotowa z zewnętrznego jest większa , zostawiłem wlot i wylot w jednym roguzobacze po tyg jak to się spisuje.

W zewnętrznym mam wolny środkowy koszyk więc muszę dokupic ceramiki i jedną gąbkę na górę , ale to dopiero na weekend , bo najbliższy sklep zoologiczny który to posiada jest podad godz jazdy , a pracuję do 18 codziennie.

Na ostatnim zdjęciu widać jak rybki zrobiły się blade , raz są bardzo intensywne kolory a raz blade , jaka jest tego przyczyna?

Czy powinienem coś jeszcze zrobić? Jakieś porady.

IMG_20190414_234207.jpg

IMG_20190415_191331.jpg

IMG_20190415_191425.jpg

Edytowane przez Damex79

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.