Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie wpuszczanie wszystkich razem jest korzystniejsze pod tym względem, że żadna ryba nie będzie jeszcze czuła się "panem na włościach". Wszystkie na początku są tak samo zakręcone i wspólnie stopniowo się rejonizują.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich po dłuższej przerwie, zbiornik został założony jakiś czas temu i mam wątpliwości czy już dojrzał czy nie.... Niestety nie robiłem pomiarów regularnie i po założeniu pierwsze pomiary NO2 zrobiłem tydzień temu i dzisiaj, dzisiaj zmierzyłem wszystkie parametry i wyglądają następująco :

KH bez zmian 7*

GH to samo 11*

PH 7.5

NO3 skoczyło i teraz jest 5ppm

NO2 tydzień temu i teraz pokazuje wynik 0.3 - 0.9 tak pomiędzy mg/l

NH3 i NH4 jest aktualnie 0

dziwi mnie to, że ciągle NO2 jest takie samo i nie spadło do 0.... 

Podejmować jakieś akcje? czy już dojrzało i tylko zrobić podmiankę i zamawiać rybki?:) 

Nie powiem bo troszkę się nie mogę już doczekać a trochę czasu minęło.... 

Pozdrawiam

Opublikowano

Hm a co zrobić w przypadku gdy wynik NO2 jest taki sam w wodzie prosto z kranu?:p test niby do 2020 ważny ale może coś z nim jest nie tak... Albo moja woda w kranie jest taka gówniana 😜

Opublikowano
4 godziny temu, ZenArt89 napisał:

Hm a co zrobić w przypadku gdy wynik NO2 jest taki sam w wodzie prosto z kranu?:p test niby do 2020 ważny ale może coś z nim jest nie tak...

Zmień test na inny/lepszy i dokładniejszy,bo z tego co piszesz używasz testu NO2 Tropicala ;) 

• Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, ZenArt89 napisał:

Hm a co zrobić w przypadku gdy wynik NO2 jest taki sam w wodzie prosto z kranu?:p test niby do 2020 ważny ale może coś z nim jest nie tak... Albo moja woda w kranie jest taka gówniana 😜

Kup inny test, albo poproś kolegę z malawi żeby sprawdził Twoją wodę, choć warto mieć pod ręką dobry test. Przedział 0.3-0.9 nie jest dokładny a taka wartość w wodzie kranowej jest niedopuszczalna, więc jest bardzo prawdopodobne że test źle pokazuje.

• Lubię to 2
Opublikowano

Zakupiłem test NO2 salifert i nie zgadniecie.... NO2 0.... czyli miałem walnięty test z Tropicala - odradzam....

w takim wypadku pozostaje mi zamawiać rybki :) 

• Lubię to 1