Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Falcowski napisał:

Z tego co słyszałem, nie powinno się mieszać różnych zestawów bakterii, bo mogą się wzajemnie nie tolerować.

Chyba nie wato powielać niesprawdzonych informacji.

• Lubię to 3
Opublikowano
4 godziny temu, suricade napisał:

Chyba nie wato powielać niesprawdzonych informacji.

Racja. Poczytałem i faktycznie można mieszać. Czasem jednak warto się zastanowić, czy warto.

Na przykładzie opisu Stability: tam mowa jest o tym, że zawiera on już komplet wyselekcjonowanych kilku szczepów bakterii dobranych tak, by były tlenowe, beztlenowe i mieszane, ale również wyizolowane są tak, by nie było tych od siarkowodorów. W tym przypadku dodawanie innych mija się z celem, bo tylko "zanieczyści się" dobrej jakości kolonię.

Opublikowano
14 godzin temu, Falcowski napisał:

Z tego co słyszałem, nie powinno się mieszać różnych zestawów bakterii, bo mogą się wzajemnie nie tolerować.

2 godziny temu, Falcowski napisał:

Racja. Poczytałem i faktycznie można mieszać. Czasem jednak warto się zastanowić, czy warto.

Na przykładzie opisu Stability: tam mowa jest o tym, że zawiera on już komplet wyselekcjonowanych kilku szczepów bakterii dobranych tak, by były tlenowe, beztlenowe i mieszane, ale również wyizolowane są tak, by nie było tych od siarkowodorów. W tym przypadku dodawanie innych mija się z celem, bo tylko "zanieczyści się" dobrej jakości kolonię.

Pomiędzy "nie powinno" a "czy warto" jest przepaść. Zanim się coś napisz zawsze warto czy wręcz powinno się sprawdzić źródło informacji. Można nawet dać do niego link. Internet jest pełen wyssanych z palca bzdur, którymi można komuś zaszkodzić. Ja zawsze staram się pisać o rzeczach sprawdzonych przez siebie lub ludzi, do których mam zaufanie.

Post do usunięcia kompletny OT. :)

• Lubię to 4
Opublikowano

Wracając do tematu. 

Dzisiaj do kubła wleciał 1l matrixa dodatkowo zamiast zeolitu. Może jeszcze dokupie trochę bi biednie to wyglada rozsypane na 2 koszach. A może wystarczy? 

Opublikowano
Godzinę temu, Siero napisał:

A może wystarczy? 

Spokojnie wystarczy w Twoich 200 litrach. Masz tyle wszystkich wkładów , że nie masz powodów  do zmartwień czy ogarną biologię. Ogarną. Mało tego ..nie zmniejszą przepływu..nie patrz na wygląd a na ich skuteczność. Tutaj bądź spokojny . Masz przynajmniej miejsce na ( zaznaczam) ewentualne włożenie purolite gdy będzie taka potrzeba.

Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

A co maja kolejne litry matrixa do poziomu NO3 ? Jeżeli chcesz inwestować w nowe media to ostatnio na forum ktoś polecał Orca LAB Nitra-Guard Bio-Cubes

https://allegro.pl/kategoria/artykuly-dla-zwierzat-1528?ref=household.health-layer-popular&string=Orca LAB Nitra-Guard Bio-Cubes&bmatch=baseline-n-sup-1-4-0329&order=p

Czy ktoś już to stosował i jakie efekty?