adus20 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 chce zrobić pudełko przelewowe o max przepływie jaki tylko się da, ma ktos jakas wiedze w tym temacie ? moze ktos uzywa i moze wrzucic jakies wymiary, nie wiem jak rozwiązać wysokość od grzebienia do dołu żeby nie zaciągało powietrza,
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Prośba...stosuj się do zasad pisowni tej podstawowej a określonej w regulaminie forum:) Czyli zaczynaj zdania z dużych liter i kończ kropkami.
rysib Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Dobrze rozumiem, że chodzi Ci po głowie filtr kaskadowy? Pzdr. Rysiek.
adus20 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 34 minuty temu, rysib napisał: Dobrze rozumiem, że chodzi Ci po głowie filtr kaskadowy? Pzdr. Rysiek. Potrzebuję grawitacyjne wyrzucić wodę za akwarium, a chce aby wyrzut był większej wydajności niż pompa
Bartek_De Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 A może lepiej zapytaj u morszczaków, u nich to jest bardziej popularne i stosowane niż tu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Falcowski Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Widziałem takie rozwiązania i domyślam się o co chodzi. Chcesz zrobić kasetę za akwarium. Pudełka widziałem różne i mogę powiedzieć, że wadą jest to, że z czasem się zapowietrzają i raz na jakiś czas trzeba je podessać. Jest to zawsze jakieś rozwiązanie. Po obu stronach pudełko musi być zanurzone i wtedy nei ma większego znaczenia, jak duże będzie, ale jak będzie przekrój ze 3x większy, niż rurka powrotna, to spokojnie sobie poradzi. Za głęboko nie dawaj, bo ci wyssie całą wodę z akwarium. Jak powierzchnię masz dość turbulentną, to ze 3 cm powinno wystarczyć. Oblicz to tak, żeby te 3 cm wody z akwa zmieściło się w razie czego w kasecie za, bo inaczej będziesz pływał.
adus20 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Falcowski napisał: Widziałem takie rozwiązania i domyślam się o co chodzi. Chcesz zrobić kasetę za akwarium. Pudełka widziałem różne i mogę powiedzieć, że wadą jest to, że z czasem się zapowietrzają i raz na jakiś czas trzeba je podessać. Jest to zawsze jakieś rozwiązanie. Po obu stronach pudełko musi być zanurzone i wtedy nei ma większego znaczenia, jak duże będzie, ale jak będzie przekrój ze 3x większy, niż rurka powrotna, to spokojnie sobie poradzi. Za głęboko nie dawaj, bo ci wyssie całą wodę z akwarium. Jak powierzchnię masz dość turbulentną, to ze 3 cm powinno wystarczyć. Oblicz to tak, żeby te 3 cm wody z akwa zmieściło się w razie czego w kasecie za, bo inaczej będziesz pływał. nie chce żadnego kaseciaka, mam beczkę 200L obok akwa i tam ma mi woda zlecieć, dół grzebienia będzie na bezpiecznej wysokości ze w razie zaniku prądu beczka nie przebierze, odnośnie zapowietrzania nie wiem jaka powinna być głęboka pierwsza zagroda żeby właśnie te bąbelki nie zapowietrzały go, druga strona nie mus być zanurzona
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 @adus20Ostatni raz proszę o to samo o co w poście nr 2.
Falcowski Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 No to jak mówię, pewnie ze 3 cm wystarczy, jak nie masz jakiegoś napowietrzacza, które i tak są zbędne. Jak będzie szło szybko stałym przekrojem, to i powietrze się nie utrzyma na górze i się samo odpowietrzy. Bym widział tu coś w stylu odwróconej U-rurki po prostu, czyli 2 łuki 90 stopni. Przy dużej różnicy wysokości będzie pięknie płynęło. Jakiej wydajności pompa? Jakiej średnicy powrót do zbiornika? Średnicę spływu bym dał o 1-2 rozmiary więcej, np powrót 25, to spust 32 lub 40. Ogólnie ta woda powinna przelewać się pierw do czegoś z poziomem wody o 2 cm niższym, niż w akwarium, żeby wszystko było stabilne. I wtedy to 3-4 cm zanurzenia w akwarium.
suricade Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 @Falcowski pudełko przelewowe jest zamiast U-rurek Chyb w tym biotopie takie rozwiązanie nie jest stosowane. Popularne w akwariach morskich. https://www.google.com/search?q=pudełko+przelewowe&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAqurGs8jhAhVrx4sKHULBAzQQ_AUIDigB&biw=1252&bih=579
Rekomendowane odpowiedzi