Skocz do zawartości

Co zamiast Purolite?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ani jedno ani drugie rozwiązanie nie lubi braku zasilania. Ale tutaj wybrnę najwyżej z małą automatyką, która nie pozwoli od razu włączyć pompy po powrocie zasilania i sam przepłuczę filtry.

Pamiętam, że TMBT potrzebuje dużego przepływu (w odróżnieniu od denitryfikatora). Jak to pogodzić z sekcją biologiczną? Myślę włożyć tam matrix. Biopolimer mogę włożyć w szereg czy raczej równolegle do nitki biologicznej?

Opublikowano
8 minut temu, wędrowycz napisał:

Ani jedno ani drugie rozwiązanie nie lubi braku zasilania.

Tak, ale w przypadku tego pierwszego nie wytrujesz całej obsady :P

Nie znam nikogo komu udałoby się zbudować skuteczny na dłuższą metę denitryfikator.

Jeśli wylot z pompy rozdzilisz na 2, a nie 3 nitki to przepływ powinien wystarczyć do wystartowania tmbt. Nie wiem czy biologia jest jeszcze wtedy potrzebna.

Opublikowano

Ja testuję sobie obecnie Orca-Lab Bio-Cubes. Na razie mogę powiedzieć, że daje radę, ale trzeba wsadzić do zbiornika trochę więcej niż podaje producent (tak z 1ml na litro wody przynajmniej). Ale dużego problemu z tym nie ma, bo nie jest super drogie i zabiera mało miejsca w filtrze/zbiorniku.

Opublikowano
23 minuty temu, Loobo napisał:

Ja testuję sobie obecnie Orca-Lab Bio-Cubes. Na razie mogę powiedzieć, że daje radę, ale trzeba wsadzić do zbiornika trochę więcej niż podaje producent (tak z 1ml na litro wody przynajmniej). Ale dużego problemu z tym nie ma, bo nie jest super drogie i zabiera mało miejsca w filtrze/zbiorniku.

Możesz dać dokładniejszy opis? Niekoniecznie w tym temacie.