Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, ja karmie, czasem 3 razy dziennie, innego dnia 2 razy, czasem glodowka nawet 2 razy w tygodniu..

Siedze na uczelni czasem od 6 - 21, innego dnia 7-17, ryby rosnal sa zdrowe a karminka automatycznego nie posiadam.

Jesli ktos nei ma na co wydawac kasy, to spoko, ale jesli mamy inne wydatki to zapraszam :)

Popieram . Ja kupilem tylko dlatego ,ze zdaza mi sie wyjechac na tydzien czy dwa kilka razy w roku i wtedy sie przyda. Mimo ,ze sie zapcha to jednak te kilka dni pokarmi . Zawsze to 5-6 dni głodówki a nie 14 :)

Pokarm jaki byl zasypany karmnik to Sera Flora o ile dobrze pamietam. Potem wyczytałem ,ze lepiej w tych karmnikach sprawdzaja sie granulki ale nijak sie ma ich stosowanie do metody jaka zaleca sie (czyli przed podaniem namoczyc ). Takze i tak źle i tak niedobrze...

Opublikowano
ale nijak sie ma ich stosowanie do metody jaka zaleca sie (czyli przed podaniem namoczyc ).
sypiesz Hikari i karmnik ustawiasz kilka minut przed włączeniem światła - granulki nie pójdą na dno i zdążą namoknąć. Albo sypiesz dainichi - bez namaczania ;)
Opublikowano
ale nijak sie ma ich stosowanie do metody jaka zaleca sie (czyli przed podaniem namoczyc ).
sypiesz Hikari i karmnik ustawiasz kilka minut przed włączeniem światła - granulki nie pójdą na dno i zdążą namoknąć. Albo sypiesz dainichi - bez namaczania ;)

ja widze inny problem np z Dainichi, jaki karmik poda ich na tyle malo, zeby ryby mogly je pochlonac? Ja ewentualnie ide w pływające Hikari, choć to dla mnei tez nie do konca good pomysl.

BTW nie wyobrażam sobei zostawic akwa bez opieki na wiecej niz tydzien.. Rozne rzeczy sie dzieja rozne wypadki, wole poinstruować niedoświadczonego sasiada, niz ufac, polskiej Energii, badz elektroniczym "super" karmnikom...

Opublikowano

U mnie rybki juz 3h przed zapaleniem swiatla sa ostro pobudzone !

Poza tym wir mam dosc mocny i po minucie pokarm pewnie by zostal wciagniety przez filtry , no chyba ,ze on nie tonie to inna sprawa wtedy . Nie mialem tego pokarmu wiec nie wiem .

• 1 rok później...
Opublikowano

Kilka razy w roku wyjeżdżam na dwa tygodnie i taka głodówka chyba pysiom nie szkodzi. Inna sprawa, że mam karmnik, ale dla paletek, bo dla 80 pysi pojemnik w karmniku musiałby by chyba z litrowy, a nie 100ml.

Opublikowano

Mam dwa akurat hydora , używane sporadycznie-wyjazdowo ( był w danym czasie najtańszy ze swojej klasy).

Kupowanie mercedesów uważam za zbyteczne.

Lepiej kupić coś elektronicznego z wyświetlaczem ( wygoda) no i oczywiście bateryjnego.

Można rybom nic nie dawać i przez miesiąc, ale ja uważam że lepiej dawać mało (minimalnie) niż nic.

I warto tu (a nawet trzeba) zastosować drugi element : obniżyć temperaturę, o ile jest taka możliwość.

Opublikowano

Ja też jestem zdania że nawet 2 tygodnie głodówki pysiom nie zaszkodzi.Wychodzę z założenia że zdrowa ryba to nie do końca syta ryba.

A z resztą ile razy w roku pysie są ..narażone'' na taką głodówke ?????????? :mrgreen: