Skocz do zawartości

Filtr zewnetrzny + cyrkulator czy wew + zew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w najbliższym czasie zakupie większe akwarium w związku z przeprowadzką o wymiarach 150x50x40 czyli równe 300 L teraz moje pytanie odnośnie filtracji czy sam filtr HW 304a z cyrkulatorem podoła jako biolog i mechanik ? Czy lepiej jednak mieć też filtr wewnetrzny? Teraz mam filtr Aquael turbo 1000 i szczerze powiedziawszy kupy i tak mi zalegają na dnie. Z tyłu mam odstęp od szyby wiec cyrkulacja powinna byc w miare ok no chyba ze jest za mały.

Opublikowano

HW 304a zostaw jako biologa, dodaj filtr wewnętrzny, najlepiej AC 2000 + prefiltr eheim, to powinno ogarnąć mechanikę i spokojnie biologię, cyrkulator na razie odpuść, sam zobaczysz po czasie czy będzie konieczny. Szkło jak możesz to zamów standardowe 150x50x50, koszty nie wiele większe a rybki będą miały więcej wody do pływania :)

Opublikowano
6 godzin temu, oscarr napisał:

Witam w najbliższym czasie zakupie większe akwarium w związku z przeprowadzką o wymiarach 150x50x40 czyli równe 300 L teraz moje pytanie odnośnie filtracji czy sam filtr HW 304a z cyrkulatorem podoła jako biolog i mechanik ? 

HW-304A + falownik powinien dać radę o ile nie zapchasz na full kubełka złożami.Gdyby nie dał rady to możesz się dodatkowo wspomóc filtrem wewnętrznym np. Aquael 2000,ale na razie bym się wstrzymał z jego zakupem.

Moim zdaniem w filtrze na ten litraż wystarczą 2 gąbki( na zdjęciu nr.1+nr.4) +1l ceramiki (na zdjęciu nr.2+nr.3) + ewentualnie pod jedną gąbką(nr.1) cienka warstwa waty filtracyjnej).Dochodzi do tego kwestia odpowiedniego ułożenia wlotu/wylotu filtracji,aby cyrkulacja wody zmiatała syf wprost do zasysu filtra.

a1f799d6aa2c357067b357bdb4cb226c.jpg.c13d0581781cafaef8cb179e5bca812f.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jaki falownik do tego zestawu byś polecił ? Tylko ceramika do 2 i 3 ? Czy np zeolit do jednego?

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Oscar...daj sobie w naszym biotopie spokój z zeolitem. W jego miejsce daj ceramikę najtańszą , gąbkę czy jak chcesz seachem matrix. Dlaczego  nie polecam zeolitu? Dlatego , że on mniej więcej po około 3 miesiącach traci swoje właściwości absorbowania  przede wszystkim amoniaku (NH4). Ale i tutaj jest przeceniany. A wiąże się to z częstym i zbytecznym otwieraniem kubła. Jednocześnie  gdy jest namoczony bardzo skutecznie ogranicza przepływ .

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Odgrzebie troszkę temat. Filtr kupiony ( HW 304a )powoli kupuje wszystko zostalo najwazniejsze czyli akwarium i szafka ale do rzeczy :D W filtrze nie było gąbek.. tylko wata filtracyjna. Musze zakupić teraz moje pytanie czy 10 ppi czy 30ppi ? Zdecydowałem że będzie jednak filtr wewnętrzny tez  - Aquael turbo 2000. Teraz moje pytanie jak wypełnić wkłady? W 1 koszu dam gąbke + watę w 2 i 3 po 500 ml ceramiki tak jak pisał @egon44

Czy może w jednym koszu dać Purolite jesli tak to w 2 czy 3? i czy wtedy 500 ml ceramiki czy 1l ?  z Tej aukcji będzie dobry ? https://allegro.pl/oferta/zywica-anionit-purolite-a520e-usuwanie-azotanow-7124147516

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Jak założysz prefiltr to rzadziej bedziesz otwierał kubeł. Ale jednocześnie lekko stłumisz przepływ. Ja osobiscie założyłbym prefiltr do Hw.  W obu prefiltrach czyli w Aquaelu i Hw wsadziłbym watę np JBL.  Choć w Hw możesz wsadzić tylko jedną część prefiltra. Wtedy nie bedzie tak widoczny. A co do twojego pytania : Czy warto?  Moim zdaniem tak. Ludzie mają prefiltry nawet w Fx6 aby jak najrzadziej otwierać kubeł w ktorym jest Biologia. Tylko  nie kupuj prefiltra Hw bo ten zbyt tlumi przepływ.