Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam

mam pytanie "technicznie" . nosze sie z zamiarem zalozenia 375l baniaczka (150 x 50 x 50) i gdzie nie spojrze - to akwa takie sa zrobione ze szkla 8mm (najczesciej typu float...). natomiast patrzac na roznych www na sugerowana grubosc szkla przy zbiornikach o dl 150 cm - wszedzie stoi jak byk - min 10mm.. w zwiazku z tym pytanko - jakie sa Wasze opinie? brac standardowy baniak z 8mm czy szukac (w paru miejscach widzialem) drozszego ale ze szklem 10mm (i miec nieco spokojniejsze sumienie) ?

Z gory wielkie dzieki

pozdro z Gdanska

Posted

podepnę się tutaj...

jako że mam problem zgoła podobny...

otóż będę samodzielnie kleił 450-tkę i zgodnie ze stroną TheWalda, którego uważam za specjalistę w tej dziedzinie szkło 8mm przy odpowiednim sklejeniu akwarium w zupełności wystarczy (tzn niestandardowa 150x60x50h), tylko mam jedną taką wątpliwość...

mianowicie czy po zalaniu powstanie duży efekt soczewki?

jestem na ten efekt "bardzo wrażliwy" - do mojego obecnego baniaka przyzwyczajałem się dobry miesiąc, a to tylko niestandardowa 240-tka z 8mm gdzie wychylenie w środku to tylko 2mm więcej niż na krawędziach...

ktoś może ma tych gabarytów szkła i mógłby coś o soczewce napisać?

i uprzedzę od razu wątpliwości typu: rany, po co będziesz to kleił? kup gotowe...

nie zamierzam... jeśli nie będę potrafił skleić poprawnię tego baniaka, to nic już nie będę potrafił :P Ci którzy znają moje poczynania w akwarystyce wiedzą, że się mnie od moich pomysłów nie odciąga :lol:

cóż jedni skaczą na bungee a inni muszą się co parę miesięcy mierzyć z niemożliwym :)

mam zapas żyletek - będę kleił ten baniak i rozklejał i kleił do skutku, jak będzie trzeba :P ale co ważniejsze jak już będę kiedyś stawiał moje wymarzone 300cm to tego własnoręcznie sklejonego i tak nie oddam :P i takiego argumentu nikt mi nie wybije :twisted:

Posted

Powiem tak, prawie prawda ale....

przy tej konstrukcji akwa:

http://thewald.webpark.pl/rysunki/akwa_konstrukcja.gif

po to wlasnie aby cienkie szklo nie bylo poddatne na odksztalcanie.

Wiekszosc , jak nie wszystkie, seryjnie produkowane baniaki nie maja poprzecznych wzmocnien - a wtedy, jak dla mnie, tylko 10mm

Tym bardziej do malawi gdzie trafiaja kamienie, i pyszczaki robiace tam czasem spustoszenie :-)

Posted

Ja mam akwa 150cm z szyby 10mm i dodatkowo wzmocnienie poprzeczne. To chyba wystarczy, jak na akwa o takich rozmiarach :wink: