Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gromadzę materiały. Co sądzicie o tym projekcie. Chcę wstawić zawory kulowe ze śrubunkami 1' metalowe, a nie zgrzewalne żeby jakby co mieć możliwość ich wymiany.

P.S w legendzie schematu kwadrat pusty to nypel z GZ, 

NARUROWIEC1.jpg

Edytowane przez Kosti
literówka,
Opublikowano

Wygląda ok. Jedna uwaga, warto dać zawór przed pompą. Wydaje mi się, że nie potrzebnie chcesz dać tyle zaworów w sekcji mechanicznej. Wystarczy jeden zawór przed sekcją i jeden za. Ja w sumie na cały narurowiec mam 4 zawory, jeden przed mech, drugi za mechanikami i kranikiem spustowym, trzeci na nitce puro i czwarty na wylocie i działa bardzo dobrze. Bajpasu nie robiłem. 1 - to wlot, 2 - to wylot

ac48d7ae0cc0d75c1b51adfeb20e46eb.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Korpusy są odwrotnie. Woda wpada przez rurkę ,trzeba ją sobie dorobić (zdjęcie) i od dołu przechodzi przez ceramikę. Na spód korpusu dałem jeszcze gąbkę

a64d5fa48c0ec8995f6cca99057687b7.jpg

3eacdb4baa8cc19d77804f7659032d24.jpg

795d0529fb3883e802abc235e55b7b5a.jpg

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
Super! Dzięki. Jak zacznę pracę powrzucam zdjęcia.

Zamiast bawić się z rurkami w sekcji biologicznej zamontuj puszki zasypowe. W takim przypadku nie ma znaczenia kierunek przepływu wody przez korpus.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Lubię to 2
Opublikowano
5 godzin temu, rekawiczka napisał:

Zamiast bawić się z rurkami w sekcji biologicznej zamontuj puszki zasypowe. W takim przypadku nie ma znaczenia kierunek przepływu wody przez korpus.

Tak masz rację. Jest to bardzo wygodne ALE wtedy do korpusu wchodzi znacznie mniej mediów :(

Opublikowano
Tak masz rację. Jest to bardzo wygodne ALE wtedy do korpusu wchodzi znacznie mniej mediów
Niewiele mniej. Odlicz miejsce które zajmie rurka plus tak jak w moim przypadku gąbka na spód i wyjdzie prawie to samo

Opublikowano
1 minutę temu, Bojar napisał:

Puszka ma pojemność 0,75l.

Mierzyłeś ile weszło Ci wkładu do korpusu w rozwiązaniu z rurką? Chyba STAN kiedyś pisał, że około 1l ?

Niestety nie mierzyłem, a szkoda że o tym nie pomyślałem 😞. Też dużo zależy od rodzaju ceramiki. Tradycyjnych "walców" na pewno wejdzie mniej niż grysu koralowego. U mnie jest grys koralowy wymieszany z matrixem

• Lubię to 1