Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chlopaki pomozcie ! Wczoraj padla mi rybka i dzisiaj nastepna ma podobne obiawy do tej ktora padla a mianowicie.Lezy praktycznie na dnie lub w samym rogu akwa przy filtrze ,jakby pojawily sie pregi ktore wczesniej nie byly widoczne przestala jesc . Mam akwa 180 litrow w nim 6 red redow jeden padl . Filtr wew oraz zew tetra tec . Co do parametrow wody nie znam bo chodze do zoologicznego i oni robia mi testy mowia czy woda jest ok. Karmie ryby suchym pokarmem dla pyszczakow

Opublikowano

popros o wartosci tych parametrow,

czy karmisz jednym pokarmem?

czy pad rybek nastapil po jakims zdarzeniu? - wieksza podmiana wody, wylaczenie filtracji?

jak dlugo masz juz wode w akwarium?

Opublikowano

no tak, testy robią Ci ONI, ale czy ONI ponoszą odpowiedzialność za ewentualne zgony?

także zacznijmy od początku... śmigaj po testy... NO3 najważniejszy ale pozostałe azotowe też kup no i pH, kH

jak je będziesz miał to daj wyniki...

a do tego czasu wyprodukuj więcej danych... niestety inaczej nie będziemy w stanie pomóc... np czy coś się działo/zmieniło ostatnio? cokolwiek... na przestrzeni ostatnich tygodni? podaj więcej szczegółów co za akwa, ajkie ryby od kiedy?

wrrr :wink:

Opublikowano

Nie no nic sie nie wydarzylo wszystko bylo cacy ryby pieknie wybarwione filtry chodza non stop. Musze dodac ze mieszkam w Anglii i ciezko mi niektore rzeczy dostac dzieki za odpowiedzi

Opublikowano

Akwa mam w sumie od 2 miesiecy tak jak rybki. Akwa dojrzewalo ponad miesiac wszystko bylo nowe oprocz filtra zew on byl odkolegi ktory mial swoje akwa 2 lata bez rzadnych problemow wklady wszystkie wymienilem

Opublikowano
dzieki za odpowiedzi

nie no się nie wycofuj... coś na pewno wymyślimy, tylko rzeczywiście narazie ciężko powiedzieć...

a podmianę kiedy robiłeś?

dostęp do akwa osób 3?

żadaen sprzęt nie padł?

może coś z tym żarciem?

jednak musisz coś więcej napisać... i używaj edit, zawsze jakoś czytelniej bedzie...

Opublikowano

Nikt nie ma dostepu do akwa procz mnie, sprzet dziala podmianke robilem jak zobaczylem objawy u tej pierwszej rybki 1/4 wody z uzdatniaczem tetry .

Opublikowano

miałem identyczne dwa zgony.. gdzieś przewinąłem w poprzednim temacie o tym.. IMHO swieza woda lub nagły skok parametrów.. ryba słabła w bardzo szybkim tempie... na poczatku siedziała przy dnie.. pozniej osiadała na piasku, pozniej zanik pracy pletw, utrata równowagi ... w koncowej fazie jeszcze oddychając kręciła twistery, popychana strumieniem z filtra.. (cała akcja trwała ok. 3 - 4 godziny)

objawy:

1.rybka apatyczna, nie przyjmuje pokarmu

2.siedzi na piasku, podpierając się płetwami

3.traci równowagę, przechyla się na jeden z boków

4.na ciele uwydatniają się bardzo mocno pasy...

5.zgon w przeciągu kilku godzin

reszta ryb w porządku .. chyba nie zaraźliwe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wlozylem nowe tlo z cr+barwnik... i wiekszosc ryb ma te objawy, najdalej jutro bede wyławiał trupki, niestety jestem bezsilny... nie mam żadnego innego zbiornika :/ tu musi być coś z wodą nie tak... (przelewana cały czas, ze starego zbiornika) parametry są ok, ale coś musiało ją skazić .. CR.. albo ten barwnik :/

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.