Skocz do zawartości

60h czy 50h?

benjam

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zamawiałem zbiornik (na wymiar) - 130x60x60 i... wziąłem szkło 12mm. Tu jest 70cm więcej. 12mm wydawałoby się minimum, pewnie wziąłbym grubsze.
Różnica w cenie wyniosła mnie niecałe 200zł 🍻
P.S. Tam gdzie zamawiałem wszystkie swoje baniaki (AquaBoro Niemodlin, nie reklama, po prostu wszystkie baniaki mam stamtąd i zero defektów/problemów) na takie wymiary stosują 12mm, cena brutto to 1168zł 99gr za baniak ze szkłem float, przednia szyba optiwhite boki float -1390,39zł, optiwhite całość - 1966,03zł. (na stronie mają kalkulator)
Ja w optiwhite nie widzę sensu. Mam baniak w pełni z opti, 240l mam z opti od przodu. 130x60x60 brałem float bo tańsze a... zero różnicy. Może gdyby baniak miał 1m głębokości. MOŻE.

Edytowane przez Artur67

1 minutę temu, Artur67 napisał:

Niedawno zamawiałem zbiornik (na wymiar) - 130x60x60 i... wziąłem szkło 12mm. Tu jest 70cm więcej. 12mm wydawałoby się minimum, pewnie wziąłbym grubsze.

Najważniejszym parametrem jest wysokość, Ciśnienie hydrostatyczne nie zależy od "rozpiętości" zbiornika, tylko od wysokości.

• Lubię to 1

3 minuty temu, 3promile napisał:

Najważniejszym parametrem jest wysokość, Ciśnienie hydrostatyczne nie zależy od "rozpiętości" zbiornika, tylko od wysokości.

Akwarium które kupiłem ma taką samą wysokość i głębokość co założyciel wątku rozważa. 60cm i 60cm. Post poprzedni edytowałem - dopisałem koszta itp.

Edytowane przez Artur67

7 minut temu, Artur67 napisał:

P.S. Tam gdzie zamawiałem wszystkie swoje baniaki (AquaBoro Niemodlin) na takie wymiary stosują 12mm, cena brutto to 1168zł 99gr za baniak ze szkłem float, przednia szyba optiwhite boki float -1390,39zł, optiwhite całość - 1966,03zł.
Ja w optiwhite nie widzę sensu. Mam baniak w pełni z opti, 240l mam z opti od przodu. 130x60x60 brałem float bo tańsze a... zero różnicy. Może gdyby baniak miał 1m głębokości. MOŻE.

Sorry, ale mam coś takiego, jak zwracanie uwagi na szczegóły. Nie ma IMHO nic gorszego, jak mieszanie OW z Float. Albo albo.

4 minuty temu, 3promile napisał:

Sorry, ale mam coś takiego, jak zwracanie uwagi na szczegóły. Nie ma IMHO nic gorszego, jak mieszanie OW z Float. Albo albo.

W 240l mam opti od przodu bo boki mam oklejone - akwarium stoi w takim miejscu że prawy bok i tył muszą być oklejone by nie waliło słońce. Wziąłem przód opti bo ,,ponoć lepsze"(teraz brałbym float).
Patrząc na zbiornik jak rozpoznasz że mam float + opti? Dopiero jak podniesiesz pokrywę.

Edytowane przez Artur67

10 minut temu, Artur67 napisał:

W 240l mam opti od przodu bo boki mam oklejone - akwarium stoi w takim miejscu że prawy bok i tył muszą być oklejone by nie waliło słońce. Wziąłem przód opti bo ,,ponoć lepsze"(teraz brałbym float).
Patrząc na zbiornik jak rozpoznasz że mam float + opti? Dopiero jak podniesiesz pokrywę.

Bardzo możliwe, że masz rację. Po prostu mam jazdę na OW. Poniżej widok na wskroś przez dwa metry szkła zrobione przed chwila - dojrzewa  do obsady ;)

DSC_0425.JPG

DSC_0424.JPG

Edytowane przez 3promile

18 minut temu, 3promile napisał:

Bardzo możliwe, że masz rację. Po prostu mam jazdę na OW. Poniżej widok na wskroś przez dwa metry szkła zrobione przed chwila - dojrzewa  do obsady ;)

DSC_0425.JPG

DSC_0424.JPG

Żadne szkło nie da takiego efektu póki woda (filtracja) będzie kiepska. Jeśli woda dobrze filtrowana to i float da podobny efekt.
Według mnie niepotrzebny bajer - ale każdy ma prawo do swojej opinii.
Wracając do tematu - opti white, czy float, wszystko jedno. Ale 10mm to w mojej opinii stąpanie po cienkiej linii.
Co do gwarancji - KIA daje dłuższą gwarancję niż Porsche. Porsche daje taką samą jak Dacia. Tyle w kwestii gwarancji :)

Edytowane przez Artur67

No no i wszystko jasne zapytałem bo koleś który klei te akwaria tak jak napisałem powiedział że zrobi z szyby 10mm a ja mówię a nie musi być 12?na co on ze klei takie zbiorniki z 10 mm i nie ma skarg 😕

Cytat

Jeśli woda dobrze filtrowana to i float da podobny efekt

Uwierz mi, że nie. Przerobiłem temat w ponad czterdzieści lat i chyba coś około setki baniaków. W szklankach nie ma różnicy, ale rozmiar ma znaczenie. Pozdrowienia.

Cytat

Jeśli woda dobrze filtrowana to i float da podobny efekt.

Naprawdę sądzisz, że moje dwa biedne Eheimy 2075 są w stanie zniwelować zieloną poświatę zażelazionego szka float?

Edytowane przez 3promile

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.