Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono.

Mam na imię Mariusz, jako klubowicz znalazłem w końcu chwilę czasu by się przedstawić i zaprezentować swoje pierwsze malawi. 

Zbiornik o wym. 120x50x50 został zalany w kwietniu 2018r. więc ma niespełna rok. 

Za filtrację mechaniczno-biologiczną odpowiada u mnie Unimax500 z prefiltrami HW603, dodatkowo wspomagam się falownikiem Jebao RW-4. 

W czasie funkcjonowania jedynie trochę kombinowałem z filtracją, a dokładnie to zamiana mechanika aquael 2000 (zbyt głośny) na falownik. 

Za biologię odpowiada 1L matrixa i trochę siporaxu, w kuble oprócz ceramiki mam gąbki z zestawu i purolite a520e zasadniczo do klarowania wody, duża zawartość siarczanów zahamowała działanie tego złoza pod kątem obniżania NO3 więc zakupiłem phos out 4 i dałem go troche do prefiltra - działanie to przyniosło pozytywny skutek bo również obnizyło PO4 którego też miałem ponad normę. 

Wystartowałem z obsadą 3 gatunkową w ilości 3x10szt. (zakup z renomowanej hodowli gatunków Chindongo saulosi, Iodotropheus sprengerae, Cynotilapia Hara Galireya Reef). 

W lutym 2019r. dokonałem dopiero redukcji po tym jak usłyszałem że mam "pekin". Świadomy tego (bo od początku była przewidziana redukcja) i przerybienia odłowiłem nadmiar  samców. Długo się z tym zbierałem bo nie obserwowałem nadmiernej agresjii, występowała ona tylko wewnątrz gatunkowo i najbardziej u Hary.

Obecnie utrzymuję układ dwu samcowy w każdym gatunku, agresja u rdzawego się pojawiła ale epizodycznie. 

Zbiornik wizualnie też się trochę zmieniał, dorzuciłem więcej skał - serpentynitu, robiąc kryjówki dla młodzieży która i tak nie jest w stanie się uchować, ale nie jest moim celem ich przyrost. Wiec tak to wyglądało na początku i tak to wygląda obecnie.

3.jpg

3.1.jpg

2.JPG

1.jpg

4.JPG

5.jpg

6.JPG

7.JPG

8.JPG

45152570_718944015153462_6149261375270027264_o.jpg

FB_IMG_1553966686381.jpg

Edytowane przez marianek666