Jump to content

Strukutra plci...

Recommended Posts

Posted

Tak mnie naszlo...

Czy ktokolwiek prowadzill jakies obserwacje zwiazane ze struktutra plci mlodych pyskow, ktore przezyly w akwarium ogolnym...

Tzn. nie byly odlawiane samice, pyski (a'la Rambo) jakos przezyly w akwa i wyrosly na... wlasnie na co ???

Posted

L. sp Hongi - na 11 mlodych - 3 samce 6 samic + 2 totalnie male(brak mozliwosci sprawdzenia plci)

Ps.Dermasoni - okolo 30 mlodych w tym okolo 10 samic, reszta samcow.

Wiec bywa to roznie, wszystkie młode wychowują sie w ogolniaku.

Posted

wiem sabotage, że już jakiś czas masz demasony, ale powiedz mi na jakiej podstawie rozróżniasz płeć o młodych osobników? bo nie żeby mi brakowało wiary w te dane, ale... :P

Posted

ja tu nie pisze o malutkich rybkach, przy 3-4 cm sa juz wyrazne zmiany zachowania i powolne zmiany ubarwienia. Z raka na sercu powiem Ci mnakok, ze potrafie rozroznic plec u Demasonow.

Zauwaz jak zachwouja sie samice demasoni jak samce. Z mlodymi (nie mowie o takich malych plemniczkach) Jest podobnie, nastroszone, ciemniejsze samczyki. O inkubacji nie wspominam. Patrz makok- patrz :lol:

A jeszcze jedno te dane, stad ze przez ostatnie 3 dni odlawialem ryby, na sprzedaz

Posted

Dokładnych liczb nie podam, ale u mnie większość ryb z gatunku Greshakei, które przeżyły w ogólnym, to samce.

Posted

Je też sie jeszcze nie dochowałem potomków w głównym akwa, mimo 375L i zaledwie 30 ryb :wink: cały narybek staje sie smakowitym kąskiem :cry:

Posted

Sabotage... ok, sądziłem że mówisz o malutkich przecinkach :P

ja demasonó podejrzewam 5+5 u siebie :lol: co do 4+resta jestem pewien

ale koniec juz OT :P

Posted

hmm... bylem pewny, ze po inkubacji moich samic demasoni tez nic nie zostaje, a tu...

wlasnie zminilem baniak na wiekszy :lol: i... likwidujac stare akwa, kiedy wyjmowalem kamulce znalazlem 9 sztuk drobiazgu 1-2 cm :idea:

same demasoni...

odlowilem do kotnika, co z tego wyrosnie nie wiadomo, za male, choc te najwieksze 2 cm wykazuja duzo zaciecia (moze samce) :?:

takze nie piszcie, ze nic nie zostaje po inkubacji, jakbyscie przegrzebali akwa to pewnie byscie sie zdziwili :shock:

Posted

Ja ostatnio też odkryłem kilka sztuk małych demasonków podczas układania kamieni, w sumie znalazłem 5 sztuk po 0,5cm :D