MaciekMaciek Opublikowano 9 Marca 2019 #1 Opublikowano 9 Marca 2019 Hej, Będę za chwilę jechał kupić piasek do akwarium 120x40. Chciałem zapytać jakiej gradacji powinien być piasek Kreisel do malawi i czy worek 25kg wystarczy na takie akwarium?
Bartek_De Opublikowano 9 Marca 2019 #2 Opublikowano 9 Marca 2019 Ilość zależy od tego jak dużo masz kamieni, ale myślę że 25 kg powinno spokojnie wystarczyć i jeszcze zostanie. Kreisel 099 ma odpowiednią gradację, na Twoim miejscu dokupiłbym jeszcze paczkę drobnego lub różnej gradacji żwiru i wymieszał go z piaskiem. Będzie fajny efekt Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 9 Marca 2019 #3 Opublikowano 9 Marca 2019 Celuj w 0.8 - 1.2 mm . 25 kg starczy.
benjam Opublikowano 9 Marca 2019 #5 Opublikowano 9 Marca 2019 3 godziny temu, Bartek_De napisał: Ilość zależy od tego jak dużo masz kamieni, ale myślę że 25 kg powinno spokojnie wystarczyć i jeszcze zostanie. Kreisel 099 ma odpowiednią gradację, na Twoim miejscu dokupiłbym jeszcze paczkę drobnego lub różnej gradacji żwiru i wymieszał go z piaskiem. Będzie fajny efekt Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Bartek a pyszczaki o żwir się nie pokalecza?
Bartek_De Opublikowano 9 Marca 2019 #6 Opublikowano 9 Marca 2019 Bartek a pyszczaki o żwir się nie pokalecza? Spokojnie, nie pokaleczą. Żwir zwykle ma gładkie krawędzie, co innego grys, który zwykle jest ostryWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
egon44 Opublikowano 9 Marca 2019 #7 Opublikowano 9 Marca 2019 Jako podłoże wybieramy piasek o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możemy też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8-1.2mm...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba). Ja posiadam taki szary piach z żwirowni. Pierwsze dwa zdjęcia przedstawiają piasek nie przesiany,a następne dwa zdjęcia przesiany. 1 1
Falcowski Opublikowano 9 Marca 2019 #8 Opublikowano 9 Marca 2019 Ja mam jak @egon44piasek ze żwirowni i wygląda identycznie, ale go nie przesiewałem. Ważne, że jest to piasek wykopany, a nie kruszony. Mam gradację 0.5-4.0 i pyli tylko jak robię ostry raban w akwa. Po pół godzince jest idealnie. Przed zasypaniem sporo płukałem, więc ten najdrobniejszy poszedł w kanał. Jak ryby kopią, to nic się nei dzieje, a i te 4 mm dla nich nie jest za dużo.
Rekomendowane odpowiedzi