Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, problem polega na tym że podniósł mi się poziom amoniaku i azotu, dno wyczyszczone daje mniej pokarmu wodę podmieniam i nie pomaga. Zakupiłem https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-stability-500ml-szczepy-bakterii-p-11627.html taki środek ale czy mogę stosować go gdy ryby są w akwarium? Nie posiadam zbiornika zastępczego na 40 sztuk Malawi dodam że glonojad nie wytrzymały i padły a pysie póki co trzymają się dobrze. Jakie dawkowanie i jak często tego środka o ile można gdy ryby są w zbiorniku? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Tak możesz podać ten produkt. Napisz więcej szczegółów konkretnie jakie są to stężenia i jaka wielkość akwarium.

Nie dubluj tematów, ten przenoszę do odpowiedniego działu a dubla usuwam.

Opublikowano

Akwarium 240l wiem że 38 ryb to za dużo ale przez rok czasu nie było problemu, filtra po lewej już nie ma a doszedł kamień napowietrzajacy i kilka rybek, po dodaniu nowych nic się nie działo przez długi czas do tej pory, doszły jeszcze kilka dni temu kamienie wapienne, mój błąd z kamieniami bo przed włożenie do akwarium ich nie wyparzylem a mogły leżeć na dworze. 

received_313586802688459.jpeg

received_2195064874155930.jpeg

received_2096591877090120.jpeg

received_313586802688459.jpeg

received_2200701960209655.jpeg

Opublikowano

Ryby przez rok podrosły i zaczyna się problem z wysokimi azotanami a i biologia nie wyrabia co widać po wzroście azotynów. Moim zdaniem powinieneś robić częstsze i większe podmiany wody i zredukować obsadę. Dodanie bakterii to rozwiązanie doraźne nie rozwiązujące problemu.

Opublikowano

Jak duże i jak często robisz podmiany? Przy tylu rybach musisz co tydzień z 50% podmieniać i regularnie co tydzień czyścić gąbkę. Jak już Eljot napisał masz dużo za dużo ryb na ten litraż i filtracja nie daje rady.