Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A. Jakobfreibergi Red (w sumie nie jestem pewien, chodzi o Aulonocare Red Rubin - pewnie coś mieszam - proszę naprostujcie mnie): 3+5 (?)

Aulonocara Jacobfreibergi to jeden gatunek , występujący w naturze w kilku odmianach barwnych(geograficznych) , a Aulonocara Red rubin to taki azjatycki wynalazek:)

Co do hodowli ze Stuartgranti to nie ma problemu , a i z Saulosi nie powinno być większych perypetii.

Opublikowano

danielj - dzięki wielkie za info, teraz jestem spokojniejszy o obsade. Dziś powtarzam testy (przedwczoraj NO2=0, NO3=ok 50), jak się potwierdzą, pewnie mała podmianka (NO3) i zaczynam zdobywać ryby

Tym bardziej, że moje 3 świderki zaszalały i widziałem wczoraj wysyp małych:) to aulonki sobie podjedzą:)

pozdro

ps. właśnie - pytanie: podmienić wodę? NO3 ok 50 .. i tak trochę zgłupiałem..poczekam jeszcze parę dni zobaczyć co i jak ale.. ciekaw jestem Waszej opinii

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

czy ktoś rozkminił może w miarę systematykę aulonek ?, bo ja im więcej oglądam i czytam w internecie tym mniej się w tym łapie, dziesiątki nazw, a pod tymi nazwami bardzo często podobne ryby; czym się różnią 3 poniższe mające różne nazwy doprawdy nie wiem, czy to sama ryba a nazwy się zmieniają ?

co oznacza skrót sp. w nazwach niektórych z nich ? sztucznie pędzone :D ?

post-8310-14695712024534_thumb.jpg

post-8310-14695712024698_thumb.jpg

post-8310-14695712024794_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

napewno krzyżują się aulonocara fire fish i aulonocara rubin red, dowodzi to teorii, że sztuczne odmiany nie mają "zakodowane" jak wygląda ich samica; samiec red rubin wytarł żółtą samicę fire fish, kóra rózni się od tradycyjnej szaroburej samicy aulony rubin red /w akwarium pływa 1+2 obu gatunków, więc to nie desperacja/ ; no chyba że daltonista mi się trafił :( maluchy pół na pół cześć zółtych część szaroburych.