Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem to @Falcowskima sumpa a nie kaseciaka więc to na środku to komin.

A ja właśnie porównuję obydwa akwaria i @Bezprymowe wygrywa. Dlaczego? Po prostu nie widać końca akwarium. W pierwszym wydaje się ono płytkie i widzimy wszystko jak na talerzu. Sorki @poznerale uważasz, że bezprymowe jest gorsze od falcowskiego? Wiem, że w jednym non a w drugim nbuma jednak jak dla mnie to niczym nie powala. Trzy ogromne kamloty (prawie równo ustawione), piach, niebieskie tło i szlus. Że tak powiem pupy nie urywa. Ale to nie mi się ma podobać ale właścicielowi. U Bezpryma widzimy aktorów czyli ryby i ich wyciągnięte kolory. I to jest właśnie super. Żadne tła i inne bibeloty nie rozpraszają naszej uwagi.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Sorki @poznerale uważasz, że bezprymowe jest gorsze od falcowskiego?

Może to tak wyszło, ale nie porównuję jednego do drugiego. Obydwa mają różny klimat i inny rodzaj obsady. Napisałem, co mi nie pasuje w pierwszym przypadku, jako przykład tego, o co mi chodzi.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Czyli tak jak pisałem na początku wszystko sprowadza się do jednego,czyli do ''naszego gustu'' ;) :D 

Do mnie również trafia zbiornik Sławka @Bezprym głównie z tego powodu o którym napisał kolega @M4L4WI_F4N .

Kij ma dwa końce ,a znając życie temat będzie się ciągnął w nieskończoność i każdy z nas będzie pisał o wadach/zaletach zbiorników z czarnym lub niebieskim tłem,albo zniknie zapomniany w czeluściach forum :) 

Opublikowano

No niestety akwa @Falcowski(bez urazy) idealnie pokazuje wady niebieskiego tła. Głównym elementem rzucającym się w oczy jest komin i nawet ryby go nie przyćmią swoim urokiem :( .

W tej aranżacji (IMHO jednej z lepszych) można by nawet bardziej wyeksponować ten fragment "niebieskiego" i to może służyć za natchnienie ;) dla nowych chcących iść w smerfowe barwy ;)

• Lubię to 5
Opublikowano

Panowie...temat trochę ucieka i do istoty tematu zawartego w tytule niewiele wnosi. Sam w pewnym sensie sprowokowałem @poznerKrzysztofa do jego  napisania podzielając jego wątpliwości  odnośnie tego co napisał we wspomnianym tytule.

Krótko się odniosę do Krzysztofa wątpliwości: to ma się nijak. To jest tylko ( ciemne klimaty) sprawa gustu i poczucia estetyki. Nic więcej. Dlatego trudno nazwać nasze zbiorniki biotopowymi w dosłownym sensie. Same ryby ( obsada ) nie czyni go biotopowym . Do czego zmierzam (mam świadomość trudności stworzenia akwa biotopowego w 100%) ? Często zdarzały się tutaj sytuacje , że "starsi" koledzy hejtowali "młodego' pisząc: zmień kamienie  na np. serpentynit bo on pasuje(?) do naszego "biotopu" . Nie....nie pasuje biotopowo ale lepiej wygląda estetycznie i to jest ogromna różnica. Tak samo z piaskiem...jeden woli piasek a drugi żwir. Ale czy czy dana obsada akurat żyje przy tym podłożu? Nad tym mało kto się zastanawia. Ja bardzo dobrze rozumiem Krzysztofa sceptyczne nastawienie względem " mrocznych klimatów" bo one faktycznie mają się nijak do tego co w jeziorze..

Panowie...argumentujecie wyższość ciemnych klimatów nad "niebieskimi" . Ja to rozumiem..bo sam mam takie klimaty. Ale trzeba jasno powiedzieć o jego zaletach podkreślając jednocześnie , że nie są to klimaty biotopwe.

Szanując siebie wzajemnie nie można narzucać swojej woli np. odnośnie aranżu a zasugerować, przekonać merytorycznie do swoich racji . I o tym też wspomniał Krzysztof. Ale oddając sprawiedliwość jego wypowiedzi też ( niektóre) były w tonie narzucającym swoje zdanie:) Ale to rozumiem ... bo patrzę na to poprzez pryzmat tytułu wątku.

• Lubię to 3
Opublikowano
9 minut temu, egon44 napisał:

Kij ma dwa końce ,a znając życie temat będzie się ciągnął w nieskończoność i każdy z nas będzie pisał o wadach/zaletach zbiorników z czarnym lub niebieskim tłem,albo zniknie zapomniany w czeluściach forum :) 

Wychodząc z takiego założenia, to nie ma co w ogóle zaczynać nowego wątku. Ty też założyłeś wątek o wapieniu filipińskim. Uznałeś, że warto. Czy to spowoduje, że nie będzie stosowany? Nie, ale założyłeś. Podzieliłeś się swoimi przemyśleniami. Czy ktoś negował sens tego?

12 minut temu, eljot napisał:

No niestety akwa @Falcowski(bez urazy) idealnie pokazuje wady niebieskiego tła. Głównym elementem rzucającym się w oczy jest komin i nawet ryby go nie przyćmią swoim urokiem :( .

Komin można zasłonić. Nie ma co porównywać, nie o to chodzi. Akwarium @Falcowskiego też nie jest moim faworytem. Twój przykład bardziej mi się podoba. Sam mam jasno turkusowe tło. Nie chodzi mi o akwarium @Falcowskiego, tylko o te czarne, mroczne klimaty.

7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Panowie...temat trochę ucieka i do istoty tematu zawartego w tytule niewiele wnosi

No niestety, ale z każdym tematem tak chyby w końcu jest. Nie ma co chyba tego ciągnąć. Temat poruszyłem. Mam nadzieję, że da trochę do myślenia przy zakładaniu akwarium. Pozdrawiam.

• Lubię to 1
Opublikowano

Chciałem dać przykład wykorzystania niebieskiego w pozytywnym świetle ;) coby przeglądający mieli się na czym wzorować. Tu kolejny choć stwierdzisz pewnie że mroczny i mało niebieski ;) .

Opublikowano (edytowane)

To nie temat o kryjówkach wiec post OT znika :( 

------------------------------------

Godzinę temu, pozner napisał:

Nie chodzi mi o akwarium @Falcowskiego, tylko o te czarne, mroczne klimaty.

Jak już pisałem w jeziorze też są takie miejsca, z przyczyn technicznych rzadziej eksponowane na filmach i fotografiach.

fotki z netu nie znam autora.

1.jpg

images.jpeg

Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ale trzeba jasno powiedzieć o jego zaletach podkreślając jednocześnie , że nie są to klimaty biotopwe.

No nie do końca ;)

Nie możemy pisać o tłach "jednobarwnych" że jedne są biotopowe inne nie bo żadne nie są. Podobnie z "klimatem" jednemu się podoba widok jeziora w pełnym słońcu przy bezchmurnym niebie, innemu w pochmurne dni czy wieczorową porą.  Jak Andrzej napisał nie jesteśmy w stanie odtworzyć w 100% klimatu tak wielkiego i zróżnicowanego akwenu. Możemy się starać mniej lub bardziej skutecznie uchwycić skrawek, moment, chwilę w której jezioro nam się podoba.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 7