Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Falcowski napisał:

Obecnie mam krótsze, ale tej samej wysokości (taki sam nacisk) postawione na zabudowie z płyt 18mm, 2 płyty poprzeczne na końcach i 2 w 1/3 i 2/3 długości oraz podparta tylna ściana na płycie 18.

Na wierzch płyta 40mm blatowa. Wszystko stoi. Jak szafka dla 200, to dołożyłbym jeszcze odpowiednio 1 płytę poprzeczną więcej

I taka szafka udzwignie 1000kg? Czemu ten blat aż 40mm tak ładniej czy praktycznie? 

Opublikowano (edytowane)

Ja za swoją dałem 550 zł, więc dla mnie warto. Taniej nie znajdziesz, chyba że jakiś beznadziejny plastik.

Możesz sobie za 20 zł przykryć płytą falistą, po taniości. Kwestia gustu.

Ja mam na szafce, pisałem o tym, przeczytaj wyżej.

Żeby się nie wygiął po paru latach.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
1 godzinę temu, benjam napisał:

No fakt to ważne a ile masz wzrostu przy moich 178 cm dostanę do dna?

A i dalej nie wiem z jakiego profilanpowonien być ten stelaz:) @falcowski kolego masz może jakieś foto tego. Swojego dobytku? :)

Profile które podałeś w zupełności wystarczą nawet z zapasem, mam podobne akwarium podałem jakiego użyłem profilu. Stań prosto i zmierz odległość od ziemi do pachy odejmij wysokość akwarium i wyjdzie tobie jaki wysoki stelaż wykonać. Mój wzrost nic Tobie nie powie,ale skoro pytasz 185.

Opublikowano

@piotriola masz może jakiś szkic takiego stelaża? Chcę go obić płyta później a trzeba miejsce na zawiasy zrobić i wogole górna płytę zrobić 200x60 czy 200x61.8?:)zeby drzwiczki się schowaly:) 

Opublikowano
W dniu 1.03.2019 o 17:19, benjam napisał:

@piotriola masz może jakiś szkic takiego stelaża? Chcę go obić płyta później a trzeba miejsce na zawiasy zrobić i wogole górna płytę zrobić 200x60 czy 200x61.8?:)zeby drzwiczki się schowaly:) 

Niestety nie mam takiego projektu, słusznie zwróciłeś uwagę na zawiasy które mocuje się do bocznej płyty. Musisz przednie nogi ( te gdzie zamocujesz drzwiczki) wspawać około 7 cm do tyłu, tyle potrzeba na zamocowanie zawiasu. Możesz to sprawdzić na każdych meblach kuchennych ile zawias potrzebuje miejsca. Mój blat wystaje z każdej strony po 2 cm , od przodu pod ten rant chowają się drzwiczki.

Opublikowano (edytowane)

Nie znam się na szafkach z płyt. Swoje 240l na takowej mam, ale większego bym się na to nie odważył chyba postawić.
Mam płytę 18mm z przodu, z tyłu, w środku i na górze.
Większe zbiorniki albo na stelażu - jeśli potrafisz zrobić sam wyjść może nawet dość tanio. Ja aż tak dobrym spawaczem nie jestem dlatego ostatnio robiłem szafkę pod większy baniak z krawędziaków o przekroju 10cmx5cm.
Wytrzymuje taka konstrukcja co najmniej 1300-1500 litrów.
Temat w którym pokazuję krok po kroku jak ja to zrobiłem pod 468l

Filmik jak gościu z Kanady pokazuje jak robi ten sam ,,typ" szafki, ale stawia na nim akwarium 375 galonów.
Czyli 1709l jeśli to galon angielski, albo 1419l jeśli amerykański.
Decyzja nalezy do Ciebie.

P.S. Naprawdę nie doceniacie ,,POTĘGI" drewna :D

Edytowane przez Artur67