Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Falcowski napisał:

Myślę, że cena ok. ja za aluminium+MDF i góra PVC 150x55 dałem 550 zł.

Z oświetleniem? 

Opublikowano

Dlatego ja lubię spienione PCV - trwałe, tanie, łatwe w obróbce, wygląd dowolny, można od góry zrobić system z szybami. Cena na baniak 130x60 za cały materiał +/- 150zł wraz z klejem cosmofen plus, do tego jakaś farba (spray) do tworzyw sztucznych (20zł) i 2 godzinki roboty.

Opublikowano

Paski lacobel ok.10cm, wzdłuż szyb przód tył wzmocnienie na którym można położyć szyby zwykłe lub/i oświetlenie - miejsca 8cm, tak jak na zdjęciach wszystko przykryte lacobelem u mnie podzielonym na trzy szyby. Rogi ścięte na wejście ruru kabli itd. - tu można zrobić błąd i wyciąć za mało . Zdj. z tel.01eeecc2daacb3d7cb0735f9bd9054a7.jpg4ef8f5fe2bd8840121ef54e1a27c1790.jpg2914ba5688ae23992ed5c2e0f203eb2e.jpgf5b6755ca6dcbed5c9fde648a543f117.jpg7a77f78176d8ed43a5645eeb3e632d75.jpg

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, benjam napisał:

Myślałem o czymś takim z Lacobelu cena 700 zł na zbiornik 200x60

Screenshot_20190228-215111.png

A nie lepiej było by tak jak na załączonym zdjęciu aby podnieść wyżej ten Lacobel który jest przyklejony do akwa? A co do pokrywy to masz ją tak docieta  aby zamieściła się między przyklejone pasy lacobelu czy jest nałożona na ranty? Sam to kleiles? Lacobel docinales sam? 

Opublikowano

Lacobel wystaje tyle żeby położony na szkle szyby przykrywowy lacobel się zlicował... jeżeli podniesiesz boczne paski lacobel to nie będziesz miał jak położyć nakrywki lacobel - nakrywka lacobel opiera się na szkle akwa. Z tego powodu wysokość akwa jest podniesiona o wysokość "pokrywy", u mnie 70 cm, stąd 60cm wody. Chyba że nie chcesz przykrywać lacobelem a wystarczy ci szyba nakrywowa na położona na wzmocnieniu bocznym. Kleił szklarz przy budowie akwa.

Opublikowano

Widziałeś to moje zdjęcie? Myślę teraz które rozwiazanie lepsze czy wyższa szyba przednia czy tak jak na moim foto rancik na lakobelu od wewnętrznej strony jest:) jaki koszt tej Twojej pokrywy? 

Opublikowano

To zależy również od tego jaką wysokość akwarium planujesz. Wyższe akwarium może wymagać grubszej szyby a to zwiększy koszt samego szkła ale to zależy bo nie wiem jaki byłby koszt klejenia tych rantów jak na zdjęciu oba rozwiązania pewnie mają swoje plusy i minusy. Ja polecam, przy klejeniu samego akwa koszt wzrósł nieznacznie, alu kosztwałoby drugie tyle.

Nie pamiętam dokładnie kosztu, ale jak zarządałem nakrywki to zwięksxyło koszt o jakieś 150, 200 pln całego akwa ale jak wspominałem to było dwa lata temu.