Jump to content

Paramerty wody --> kontrola

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie co do paramertów takich jak ph, no2,no3... itd, mam już wszystkie testy i jak mam np. te odczyny kontrolować? chodzi mi tutaj o to, że jeżeli ph spadnie poniżej 7 to co zrobić żeby wróciło do normy i odwrotnie jak byłoby za wysokie, proszę się nie nabijać bo chce zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy na ten temat, z góry dziękuje

Posted

NO2 nie powinno być wyższe niż 0, jeżeli jest inaczej musisz cos zmienić w filtracji ... podmina wody powinna być działaniem awaryjnym, filtracja musi być dość wydajna. NO3 najlepiej usuwać denitryfikatorem a jak się go nie ma to zintensyfikowaniem podmian wody czy redukcją obsady, pomagają też szybko rosnące rośliny ale pysie najczęściej szybciej je zjadają niż one rosną ;). PH utrzyma ci sie na odpowiednim poziomie gdy masz odpowiedni bufor w postaci twardości węglanowej czyli na poziomie 10-12 dKh. Dodaj do wody sody oczyszczonej i przy każdej podmianie kontroluj TWW ( twardość węglanowa ) gdy ten parametr spada poniżej 10 dodaj sody jeżeli nie to podmień bez dodatku sody. PH w tym momencie nie będzie spadało poniżej 7,5

Posted

Dzięki za pomoc, tylko tak się zastanawiam, jak patrzyłem na ceny tych wszystkich testów na Allegro.pl to troche kosztują, a jakby tak kupić na wszystko testy to troche się uzbiera;]

Posted

Życie bywa ciężkie :mrgreen: , co do testów to trzeba jednak kupić chociaż te podstawowe, bo lepiej wydac na testy niż później na drugą obsadę ryb.