Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w zeszłym roku założylem swoje pierwsze Malawi po ponad 10 latach tradycyjnego akwarium z głupikami daniami itp XD kupilem nowe szło o pojemności 120 L, teraz wiem ze jest za małe no ale przy tym biotopie zaczynalem od zera i caly czas ucze się ( niestety na własnych błędach ). Akwarium jak już wspomnialem 120 L, filtr Aquael Turbo 1000 jako biolog i mechanik w 1. Kamienie to serpentynit 20 kg, jeszcze dwa głazy zostały na przyszłość bo już by bylo za duże gruzowisko. Podłoże to piasek kwarcowy od 0,1-0,5

Obsada to :

Labidochromis Perlmutt 8 sztuk jeszcze nie wiem dokladnie w jakiej konfiguracji wydaje mi się ze 2+6 ( ale to pewnie tylko pobożne me życzenia :D ) i docelowo tylko one mają zostać zobaczymy co z nich wyrośnie

Labidochromis Caeruleus Yellow 1+3 na 90% jedna samica ju inkubowała ale niestety nie donosila ikry nie wiem z jakiego powodu po wpuszczeniu Perlmuttów jakos kilka dni 5-6 i stracila, ale one nie ruszaja wgl yellowków sa sporo mniejsze i spokojne póki co. Chciałbym pozbyć się Caeruleus'ów moze się ktos chetny znajdzie na forum ale jak patrze na aranżacje wnetrza i ilość grot to pewnie bedzie to zadanie z serii mission impssible :( Yellowki zostały jeszcze z 1 podejscia do Malawi i nie umiem się ich pozbyć, Metraclimy sprzedałem 

Oczywiście w przyszłosci chciałbym wieksze akwarium 300 + ale to dopiero jak osiade gdzies na stale. Narazie warunki pozwalaja tylko na takie i to ze nie dawno zakupilem takie szkło jakie mam.. teraz bym dolozyl kasy i kupil wieksze. Mądry Polak po szkodzie.

Moje akwarium troszke jest zainspirowane tutejszym forumowiczem Wolfikiem :D Tzn tylko rybki  tj Labidochromis Perlmutt. Jutro moge zrobic jakies swiezsze zdjecia jak bedzie ktos zainteresowany te są świeżo po wpuszczeniu ryb do akwarium czyli jakos sprzed 3 tygodni

IMG_20190211_173043.jpg

IMG_20190210_162035.jpg

IMG_20190210_173320.jpg

IMG_20190212_104810.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witaj. Taka moja sugestia - odłącz ten wężyk doprowadzający powietrze do turbo, pozbedziesz się w ten sposób irytujących (jak dla mnie) pęcherzyków powietrza wirujących w toni. Odpowiednie napowietrzenie zapewni Ci wylot turbo ustawiony tak żeby poruszał taflą wody. To że chcesz zmienić na większe w przyszłości na duży plus 👍 Tylko już do tego większego nie wkładaj tych pąkli ze środka bo w moim odczuciu psują cały efekt 😉

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 1
Opublikowano

5-7 cm na oko

Dzięki za radę wężyk odłącze pąkle mi się akurat podobaja wiem ze w Malawi nie ma muszli i ze to bardziej dekoracja morska, wiedzialem ze ktos skrytykuje :D

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mały update

Dołożyłem kilka kamieni i Anubiasa. Lepiej czy gorzej? Bo już sam nie wiem.

Jeszcze druga samica yellow zaczęła inkubacje a pierwsza coś nie chce wypluć, już około 26 dzień nie wiem czemu tak długo

IMG_20190326_184640.jpg

IMG_20190326_184847.jpg

IMG_20190326_185010.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.