Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

]2 kanał Soczewki Epistar 6000-6500k, 10-45 stopni promienia światła ( idealne na poranki i wieczory, wspomagają porost glonów, uwydatniają wizualny efekt promieni słońca przebijającego się przed wodę w akwarium widoczny na kamieniach, ocieplają i podkreślają naturalne wybawienie pysi, niezawodne w stworzeniu efektu przyciemnionych boków i tła w baniaku)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, benjam napisał:

Zbiornik świetny Kolego @Aqua-Dreams jak to jest zrobione że boki zbiornika ciemne a środek jasny? :)

Witaj

Koledzy już sprawnie odpowiedzieli. Dodam tylko kilka informacji.

Chcąc uzyskać efekt przyciemnionych boków, oraz tylnej i przedniej części akwarium skupiasz montarz modułów led, soczewek na określonej objętości tafli wody.W moim przypadku wynosi ona 180/65 cm.Lampa ma 90/16 cm.Dodatkowo atutem są soczewki, których promień światła jest skupiony na 10-45 stopniach.Zamawiając akwarium poprosiłem o 2 wzmocnienia poprzeczne, aby zostawić sobie możliwość usytuowania oświetlenia. Atutem jest także sterownik zmierzchu i świtu TC-420.

To od Ciebie zależy moc, barwa i efekty światła.

Cieszę się, że polubiłeś.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak samo lampa leży na wzmocnieniach, ale stosowanie soczewek 30-stopniowych na Power LEDach słabo wypadało. Dawało smugi w wodzie i plamy na kamieniach, dlatego zrezygnowałem i zostałem przy rozproszonym świetle.

U ciebie też widziałem smugi w wodzie na jednym z projektów i też nie za bardzo to wyglądało.

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie, przy mocnym natężeniu  widoczne śa wiązki światła. Efekt ten koryguje sterownikiem. Nie przekraczam jednak 25% mocy.

Wiem, o którym filmie mowa...

zaprezentowałem tam także możliwości mocy lampy. Nie wiem jak świecą 30stopniowe power led. Nie używam ich.

Edytowane przez Aqua-Dreams
Dopisałem wątek
Opublikowano

A no i faktycznie sterownik TC420 najlepszy.

Zastanawiam się tylko, czy jak ustawiam na 25% sterownik, czy faktycznie pobiera 1/4 prądu w porównaniu z pełnym powerem, czy (moc zapłonu leda + 1/4 * (max-min świecenia))?

Mierzyłeś to?

• Lubię to 1
Opublikowano

Tomek, świetna aranżacja. Dobrałeś ciekawe kamienie o naturalnych kształtach i intrygującej fakturze. O profesjonalnie opracowanym, dopełniającym efekt oświetleniu nawet nie wspomnę - to widać na pierwszy rzut oka. 😉 Bardzo mi się całość podoba.
Pzdr. Rysiek.

• Dziękuję 1