Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę pomagał Znajomemu założyć akwarium,wymiar jest bardzo nietypowy bo jego szerokość tylko 28cm i tego nie da się zmienić.Szkło będzie stało w regale i będzie widoczne z dwóch stron.Zastanawiam się czy w ogóle nadaje się na Malawi,ale wstępnie postanowione.Do filtracji użyjemy Fluwala 306 lub 406,grzałka przepływowa by nie szpecić wnętrza a oświetlenie na sterowniku Dimmer PRO.Do zarybienia chciało by się ze trzy gatunki choć pewnie to nie przejdzie.Moje główne pytanie to czy przejdzie te 28cm.

Opublikowano

Skalniaki, muszlowce. Może coś z takiej Tanganiki ? Widziałem w Discusie w Warszawie takie bardzo wąskie akwarium właśnie ze skalniakami. Bardzo powolne ryb. Jakby się Jakoś rozsądnie tło wykonać i na dnie kamieni nakłaść to miało by sens.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko się da. Nie jest tak źle jak sięwydaje, tylko rybki takie do 10 cm wybierz.

Gatunki raczej 2.

A tu przykład zarówno niskiego, jak i wąskiego akwarium, któremu ostatnio zrobiłem focie.

Trochę przekoloryzowane było, ale to raczej kwestia oświetlenia i tych wapieni, no i zdecydowanie z piaskiem przewalił.

W środku jakiś prosty mechanik i kubełek do tego.

Wymiary tak na oko były 2000x20xh40:

20181125_010239.thumb.jpg.351c30465d4decae45958aa03787e585.jpg20181125_010228.thumb.jpg.2ec07a25a9589b987cf2f73e24dc0412.jpg

Edytowane przez Falcowski
  • Smutny 1
Opublikowano

@Falcowskiczego chcesz dowieść swoim postem? Dla mnie to akwarium jest okropne, Mniejsza o estetykę np. grubą warstw brudnego piasku . Ale chodzi o potrzeby ryb, które tam pływają.

11 godzin temu, inmar napisał:

Będę pomagał Znajomemu założyć akwarium,wymiar jest bardzo nietypowy bo jego szerokość tylko 28cm i tego nie da się zmienić.Szkło będzie stało w regale i będzie widoczne z dwóch stron.Zastanawiam się czy w ogóle nadaje się na Malawi,ale wstępnie postanowione.Do filtracji użyjemy Fluwala 306 lub 406,grzałka przepływowa by nie szpecić wnętrza a oświetlenie na sterowniku Dimmer PRO.Do zarybienia chciało by się ze trzy gatunki choć pewnie to nie przejdzie.Moje główne pytanie to czy przejdzie te 28cm.

Myślę, że przy mądrej aranżacji i filtracji to da się zrobić. Poniżej 2 ciekawe aranżacje jakie można by zastosować w takim nietypowym wymiarze.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, suricade napisał:

czego chcesz dowieść swoim postem? Dla mnie to akwarium jest okropne, Mniejsza o estetykę np. grubą warstw brudnego piasku . Ale chodzi o potrzeby ryb, które tam pływają.

Myślę że ryby będą miały lepiej w takim zbiorniku niż w standardowej setce. Szerokość zbiornika jest niewątpliwie minusem ale z drugiej strony długość jest czymś pozytywnym. Nie wszyscy mają możliwość postawienia odpowiedniego zbiornika, dla mnie jest to jakieś rozwiązanie. :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Cześć 

Ja krótko w temacie jestem ale Twój zbiornik jest tylko 20 cm dłuższy od standardowej 100 :) czy te 20 cm zrobią duża różnice mnie się wydaje że nie:(

Opublikowano
11 minut temu, piotriola napisał:

Myślę że ryby będą miały lepiej w takim zbiorniku niż w standardowej setce. Szerokość zbiornika jest niewątpliwie minusem ale z drugiej strony długość jest czymś pozytywnym. Nie wszyscy mają możliwość postawienia odpowiedniego zbiornika, dla mnie jest to jakieś rozwiązanie. :)

Ja nie pisałam o samym szkle tylko jego urządzeniu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i akwarium powstało,dziś zalane wodą z mojego zbiornika.Na razie jeszcze u mnie,ale za tydzień idzie do kolegi.Filtr Fluwal 406 chodził podłączony do mojego około 3 tygodni więc start powinien być chyba bezproblemowy.Oświetlenie na modułach led sterowane Led Dimmer Pro,ustawione jeszcze przypadkowo.

Skały trochę płasko,ale nie umiałem znaleźć wysokich i na razie tak to wygląda.Pozostaje mi ustalić tylko gatunki i zaraz założę odpowiedni temat.

IMG_20190406_172421.jpg