Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak obiecałem, zamierzam  założyć malawkę, więc powoli zastanawiam się nad jej obsadą.  Gatunek na który szczególnie zwróciłem uwagę to Copadichromis borleyi Kadango jednak nie wiem o nim zbyt dużo. Podstawowym jednak warunkiem doboru ryb będzie ich kolorystyka.(kolor jasnoniebieski lub coś w czerwień ) Mam już dość saulosów oraz yelow. Wraz z wujem zakładalem właśnie akwarium z samymi saulossi i już mam ich trochę dosyć 😀. Jeżeli w około 400l dało by się  umieścić jakiś mięchożerców  to chętnie bym zaryzykował 😂😝  

Czekam na sugestie bardziej                    😠doświadczonych akwarystów i liczę na ciekawe propozycje :D

Opublikowano

Najlepiej jakbyś podał wymiary akwarium.

360l może być za mało dla Copadichromis borleyi Kadango, to spora, masywna dość agresywna ryba.

Z mięsożerców to możesz dać do 360l sciaenochromis fryeri.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Najlepiej jakbyś podał wymiary akwarium.

360l może być za mało dla Copadichromis borleyi Kadango, to spora, masywna dość agresywna ryba.

Z mięsożerców to możesz dać do 360l sciaenochromis fryeri.

Niestety powierzchnia dna nie jest zbyt duża. Akwarium ma wymiary 120/50/60 

Postawiłem taki zbiornik z braku miejsca w domu (było to maksymalne maximum tego co dało się u mnie upchnąć)

Edytowane przez fudzi
Opublikowano

Znalazłem ciekawy gatunek pyszczaka a mianowicie Pseudotropheus socolofi.  Jeżeli temat czyta jakiś posiadacz właśie tego gatunku ,to chętnie bym poczytał czy nadaje się do akwarium raczej wielogatunkowego.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, darkon napisał:

Lektura obowiązkowa przeczytania 😀   Bardzo spodobał mi się ten gatunek i chyba będzie nr 1 w akwarium :D 

Powracając do Pseudotropheus socolofi.  Prawdopodobnie zdecyduje się na 1-3/4.  Bo dwa samce z tego co czytałem to samobójstwo haha.

Ostatecznie w akwarium zamierzam umieścić około 15/20 ryb  (maxymalnie 3 gatunki )  więc jeden na 90 proc mam już wybrany. Pozostały dwa :D

Edytowane przez fudzi
Opublikowano

Spróbuj z dwoma samcami, wszystko zależy od tego jakie charaktery się trafią, ja trzymam wszystkie gatunki w układach z dwoma samcami i dają radę. Fakt, że samce beta nie są ładnie wybarwione i czasami zostaną trochę pogonione, ale nie dochodzi do sytuacji, że alfa chce koniecznie zatłuc betę. Przy Labeotropheusach trafiły mi się dwa równorzędne samce, każdy jest alfą na swojej połowie zbiornika 😀.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, darkon napisał:

Spróbuj z dwoma samcami, wszystko zależy od tego jakie charaktery się trafią, ja trzymam wszystkie gatunki w układach z dwoma samcami i dają radę. Fakt, że samce beta nie są ładnie wybarwione i czasami zostaną trochę pogonione, ale nie dochodzi do sytuacji, że alfa chce koniecznie zatłuc betę. Przy Labeotropheusach trafiły mi się dwa równorzędne samce, każdy jest alfą na swojej połowie zbiornika 😀.

Jak tak mówisz to chętnie zaryzykuję.:D Jakie jeszcze gatunki mógłbym dodać?   

W 360 zamierzam maksymalnie umieścić około 15/20 ryb , więc na dwa może trzy gatunki się zdecyduje.

Socolofi to gatunek który bardzo mi się spodobał więc może uda mi się utrzymać 2-6/7 

Edytowane przez fudzi