Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od miesiąca przeglądam forum w poszukiwaniu wiedzy oraz inspiracji na stworzenie jak najbardziej przyjaznego akwarium dla pyszczaków z jeziora malawi. Bardzo dużo się dowiedziałem już przegladając te wszystkie tematy. Mam takie pytanie odnośnie filtracji, niby jest sporo tematów o cyrkulatorach ale jak wiadomo każdy przypadek jest inny. Posiadam standardowe szkło o wymiarach 120x40x50, wraz z nim mam kubełek jbl e1500 wiadomo o wydajności 1500l/h. Jeśli chodzi o biologie to zmierzam w takim kierunku. 1. wkład gąbka 2.gąbka 3. ceramika 4.matrix, na zasys dam prefil eheim, po zakończeniu okresu dojrzewania zbiornika drugi wkład czyli gąbkę wymienię na purolite a520e oraz purigen. Jeśli chodzi o mechanika nie wiem który cyrkulator wybrać czy AC1500 czy AC2000. Gdzieś chyba pisało że ktoś dał 1500 i był zadowolony, ktoś inny znowu wolałby 2000 i teraz sam nie wiem. Posiadam w miarę mocną biologię tak mi się wydaje przynajmniej wiec czy razem z AC2000 nie zrobią mi pralki w akwarium? Możecie się też wypowiedzieć czy dobrze rozkminiłem sobie tę cała biologie?

ps. Parę lat temu prowadziłem akwarium ok roku czasu ale było to neonarium na samym jble1500 ale to było bardzo amatorskie oraz nieprofesjonalne miałem podejście. Po przeprowadzce zlikwidowałem akwarium i teraz po paru latach przerwy chce wrócić do akwarystyki ale w profesjonalny sposób i chce zacząć przygodę właśnie z malawi.

Opublikowano

Witam wśród forumowiczów🖐️

Jeśli chodzi o biologię to JBL e1500 na luzie Ci ją ogarnie. Jak już zbiornik dojrzeje, to daj albo purolite albo purigen, nie ma potrzeby wkładania obu na raz. polecam purolite. Raz, że jest o wiele tańszy, a dwa chyba nawet lepiej działa. Ale z tym nie musisz się spieszyć, wszystko zależy od parametrów wody. Jeśli chodzi o mechanika to chyba lepszym rozwiązaniem będzie AC2000 z prefiltrem Eheim, lepiej mieć mocniejszy niż słabszy, oczywiście jak chcesz mieć dodatkowy szpej w akwarium. Jest wiele tematów o filtracji mechanicznej, które łatwo możesz sobie wyszukać na forum. Jednym z lepszych rozwiązań jest kaseciak, jak lubisz robótki ręczne;) Ogarniesz wszystko jednym urządzeniem.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jejku napisał:

Jeśli chodzi o mechanika nie wiem który cyrkulator wybrać czy AC1500 czy AC2000.

Nawet się nie zastanawiaj i bierz 2000. W razie czego ma regulacje przepływu. O żadnej pralce nie ma mowy.

Możecie się też wypowiedzieć czy dobrze rozkminiłem sobie tę cała biologie?

Bardzo dobrze.

po zakończeniu okresu dojrzewania zbiornika drugi wkład czyli gąbkę wymienię na purolite a520e oraz purigen.

Uzależnij to od parametrów. Nie traktuj tego obligatoryjnie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuje bardzo za konkretną odpowiedź :).  Postudiuje jeszcze wiedzę na forum i jak będę ruszał z baniakiem to zdam relacje.
Pozdrawiam.