Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie filtracji posiadam taki filtr:

http://www.allegro.pl/item319540991_flu ... nowy_.html

w środku są takie koszyki:

2e83ecb4325f7e84m.jpg

a w nich oryginalnie gąbka.Moje pytanie brzmi czy zostawić tą gąbkę czy zastąpić ją (tak jak zrobiłem to na zdjęciu) biobalami czy lepsza filtracja będzie przez gąbkę.

Dodam że robię totalną przebudowę mediów filtracyjnych. Mój filtr zawiera 3 takie koszyki zamierzam w pierwszych dwóch w środku wsadzić ceramikę a na samym spodzie gdzie woda jest najczystsza dać grys koralowy w akwariumie na rurze ssącej będzie prefilterek w postaci gęstej gąbki.

Zapytam was również o zdanie czy jeżeli zastosuje prefilter to już chyba nie będę wkładał watoliny na pierwszy koszyk czy mam rację

Opublikowano

ja bym rzucił grys na wierzch (zgodnie z zasadą im czystsza woda tym lepszy wkład) na zasysie prefiltr i w sumie tyle. Ja u siebie nie mam prefiltra tylko włóknine w środku ale jade na jednym filtrze (bez wew.) nie wiem jak jest u Ciebie

Opublikowano

Dodam że robię totalną przebudowę mediów filtracyjnych. Mój filtr zawiera 3 takie koszyki zamierzam w pierwszych dwóch w środku wsadzić ceramikę a na samym spodzie gdzie woda jest najczystsza dać grys koralowy

tak tylko że u mnie woda jest najczystsza na samym dole i posiadam filtr wewnętrzny

Opublikowano

nareszcie ktoś z FXem... chciałem tak OT coś potwierdzić...

jak w tym filtrze płynie woda dokładanie... najlepiej fotostory po kolei... będę zobowiązany :wink:

Opublikowano

Analizując fluvale można wywnioskować że najpierw leci w dół rurką spływową i jest kierowane na górę przez gąbki, na górze przedostaje się na dół przez środek i wkłady bio które sobie zastosujemy i z dołu zasysa wodę pompa i wali drugą rurką odpływową do wyjścia. Tak myślę że jest bo tam mają fluvale ! ? :wink: :roll:

Drogi makok ten spust pewnie pomaga pozbyć się pierwszego syfu z dołu filtra przez działanie siły wstecznej wody odrywają się z gąbki syfki i odblokowują filtrację wstępną mechaniczną ! :roll: :lol:

Tak to przeanalizowałem i powiem że jeżeli tak jest jak to opisałem to prefiltr na rurce ssącej jest niepotrzebny tylko trzeba zostawić jeden koszyk z orginalną gąbką i resztę zawalić ceramiką itp. :lol:

To jest genialne rozwiązanie - pomyślcie !

Opublikowano

ok tylko że jak nie miałem prefilterka to po całym filtrze poniewierały mi się kawałki roślin i tak myślę że lepiej będzie prefilter bo jak rybcie zaczną rozrabiać przy wlocie to może sie piach dostać do filtra i pompę szlak trafić

A co z moim pomysłem mogę tak zrobić będzie lepiej bo ceramiki to chyba tam nie włożę bo są duże dziury i wyleci chyba że najpierw włożę koszyki do kubła a potem zasypem ceramiką doradźcie

Opublikowano

Nie wiem jakie masz akwa, ale możesz zrobić tak że, zostawisz dwa koszyczki gąbki a trzeci zasypać po włożeniu ceramiką i cały pion BIO też oczywiście zasyp ceramiką, to będzie około 10 litrów ceramiki, co pewnie przy takim przepływie przez filtr starczy do 1200 ltrów akwa ! Zasadność urzycia prefiltra oceń sam - Pozdro !