Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem zupełnie nowy na forum oraz w temacie biotopu Malawi. Wiele lat temu miałem doczynienia z akwarystyką, ale jedynie z relatywnie małym (ok. 100l) akwarium ogólnym.

Na akwarium, które chcę założyć wiosną b.r. mam przewidzianą wnękę 100cm, która szersza nie będzie. Wysokość to 50cm, a głębokość 60cm (max) co daje teoretycznie 300l,
ale z tego co już doczytałem na forum warto mieć min. 120cm - niestety ta szerokość jest już dla mnie nieosiągalna.

W związku z powyższym proszę o poradę w zakresie obsady i aranżacji zbiornika tak, aby był on odpowiedni dla rybek.

Czy przy właściwej aranżacji z odpowienią ilością kamieni tworzącej na drugim planie rumowisko z kilkoma maksymalnie oddalonymi od siebie jaskiniami
będzie w akwarium wystarczajaco miejsca dla 3 gatunków tworzących 3-4 małe haremy:

1. Chindongo saulosi (2 + 6)
  2. Maylandia estherae (1 + 3)
  3. Cynotilapia afra (1 + 3)

Planowany zarys rumoszy skalnych w rzucie na podłoże akwarium na załączonym obrazku. Na każdym z pokazanych 4 zboczy będzie urządzona conajmniej jedna jaskinia.
Akwarium będzie wyposażone we właściwy filtr zewnętrzny i we wszystko co niezbędne aby zapewnić odpowiednią jakość wody dla wymienionych kilkunastu rybek.

Co myślicie o tej koncepcji - liczę na wasze porady i sugestie.

Pozdrawiam
Paweł

malawi_100x60.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, pga napisał:

Maylandia estherae (1 + 3)

Zbyt duże na twoje akwa. 

Spróbuj z pozostałymi gatunkami może uda się wielosamcowo.

P.S.

afra ale jaka ?

• Lubię to 1
Opublikowano
Cytat

Maylandia estherae (1 + 3)

Zbyt duże na twoje akwa. 

Zależy mi na jakimś akcencie czerwonym - więc może Iodotropheus sprengerae (1 + 3)  ??

Cytat

afra ale jaka ?

Kolorowa i odróżniająca się od pozostałych - celuję w Cobue

Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Osobiście w takim litrażu poszedłbym w max dwa gatunki.

Jeśli chcesz Chindongo saulosi,to dobrym towarzyszem do nich będzie  Iodotropheus sprengerae .

Na początek zakupiłbym 15 szt Chindongo saulosi + 10 szt Iodotropheus sprengerae.

Mowa o maluchach tych gatunków.

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wielkie dzięki za propozycje - przeglądam i przegladam to forum i rzeczywiście dużego wyboru dla takiego metrażu zbiornika nie mam.

Wygląda na to, że pójdę w kierunku wspomnianych dwóch gatunków - pyszczaka saulosi i rdzawego aby zapewnić im maksimum wygody.

Pozostaje jeszcze pytanie w jakich docelowo układach ilościowych uda im się w takim akwarium poukładać sobie zgodne życie. Chcę przy pomocy aranżacji trochę "wydłużyć" akwarium - planuję w nim jak na rysunku w pierwszym poście dwa rumowiska, z tym że jedno z nich będzie na tyle wysokie aby ryby były zmuszone do jego opływania na około, co pozwoli trochę lepiej wykorzystać powierzchnię dna.

Celuję w dwa haremy saulosi i jeden harem sprengerae - w każdym z nich 3-4 samiczki max.

Jakie jest wasze doświadczenie w pozbywaniu się nadmiaru już nieco wyrośniętych rybek aby zostawić docelową obsadę? Mam oczywiście na myśli jedynie metody humanitarne, z myślą o dobru naszych podopiecznych.

Opublikowano
W dniu 10.02.2019 o 19:19, pga napisał:

Jakie jest wasze doświadczenie w pozbywaniu się nadmiaru już nieco wyrośniętych rybek aby zostawić docelową obsadę? Mam oczywiście na myśli jedynie metody humanitarne, z myślą o dobru naszych podopiecznych.

Kilka lat temu bez problemu😀 oddawało się do zaufanego sklepu akwarystycznego. W przypadku jeżeli takowy nie istnieje można bezpośrednio wystawić na olx lub innych tego typu stronach.😀

Opublikowano

Pytanie co masz na myśli pisząc humanitarne. Czy humanitarne jest oddawanie do zoologa z nadzieją że nie zostaną sprzedane do np 30 l akwarium czy trzymanie ich u siebie z nadzieją że się je sprzeda czy też po prostu w jak najbardziej łagodny i szybki skraca się rybce życie.

Opublikowano
W dniu 10.02.2019 o 19:19, pga napisał:

Celuję w dwa haremy saulosi i jeden harem sprengerae - w każdym z nich 3-4 samiczki max.

Mało..Saulosi są stadnymi rybami. Przy takich ilościach samic szybko będą zajechane przez samców rdzawych i saulosi. Zamiast ryb będziesz obserwował wodę bo  często agresja samców właśnie tych gatunków podczas tarła powoduje  to , że samice się chowają..

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.02.2019 o 15:36, AndrzejGłuszyca napisał:

Mało..Saulosi są stadnymi rybami. Przy takich ilościach samic szybko będą zajechane przez samców rdzawych i saulosi. Zamiast ryb będziesz obserwował wodę bo  często agresja samców właśnie tych gatunków podczas tarła powoduje  to , że samice się chowają..

Rozumiem, ile więc sugerujesz ryb aby przy 2 gatunkach było dobrze - mając na uwadze wymiary i objętość zbiornika?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.