Zakup grupowy OSI/HS Aqua
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
@duchJeżeli chodzi o nasz biotop to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący. Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie. Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu . -
Przez duch · Opublikowano
A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem. -
Przez GOLUMN · Opublikowano
Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. -
Przez Bojar · Opublikowano
OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb. Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie. -
Już zamówiony Eheim więc nie ma co się zastanawiać czy aquael lepszy. -
Przez Bojar · Opublikowano
Wirnik się rozmagnesował albo padło uzwojenie w pompie. Zobacz na sucho czy wirnik kreci - kilka sekund mu nie zaszkodzi Filtry kubełkowe mają budowę cepa - psuje się wirnik/pompa lub są wycieki spod uszczelek - bo co innego mogło by się tam zepsuć? Eheim fajny ale to już nie te filtry co kiedyś. Nie lepszy byłby Ultramax BT? -
Będę reklamował bo jestem ciekaw jaka jest przyczyna tego co z tym filtrem się dzieje. -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Nawet jak już zamówiłeś nowy to warto zareklamować . Może ma jakąś wadę konstrukcyjną. Nie odpuszczaj reklamacji . No chyba , że z jakiś powodów nie będziesz mógł. -
Filtr był zalany i odpowietrzony. Jeszcze dodam że jak jest on podłączony do prądu i próbuje nim szturchać tym filtrem na prawo i lewo to powinno szumic powietrze w filrze a tu nic cisza. To mnie najbardziej zastanawia. -
Miałem na myśli napowietrzacz zamontowany w akwarium w drugim końcu akwarium z dala od wlotu wody od filtra więc nie ma mowy o zapowietrzeniu filtra. Zresztą jak próbowałem przy pomocy tej pompki w filtrze przepchać wodę to nie idzie. Nie chcę filtr pompować wodę. Nie mam już siły przyznam szczerze.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi