Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy istnieje jakieś uzasadnienie dlaczego puszki zasypowej nie należy montować w korpusach z biologią wpietych odwrotnie niż zaleca producent (w filtrze narurowym)? Z lenistwa kupiłem puszki zapominając, że podłączyłem korpusy na odwrót. Im dłużej nad tym myślę, to nie mogę znaleźć argumentów które by nie zezwalały na takie zamontowanie. W końcu woda i tak przepłynie przez medium filtracyjne. Różnica polega na tym, że w przypadku samodzielnej konstrukcji opartej o wąż lub rurkę woda popłynie w dół a dopiero potem przez medium do góry do wylotu. Montując puszkę, mamy przecież ten sam efekt tyle, że woda płynie przez medium zamieszczone w puszcze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że nie ma przeszkód. Zmieni się tylko, jak sam słusznie zauważyłeś, kierunek przepływu przez medium, co w niczym nie przeszkadza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właśnie przed chwilą czytając ten temat wpadłem na pomysł napchania w puszki waty ( klaruję świeżo zalane akwarium)  Zamontowałem w korpusy przygotowane pod biologię czyli odwrotnie i działa bez zastrzeżeń.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Damian780425 napisał:

Właśnie przed chwilą czytając ten temat wpadłem na pomysł napchania w puszki waty ( klaruję świeżo zalane akwarium)  Zamontowałem w korpusy przygotowane pod biologię czyli odwrotnie i działa bez zastrzeżeń.

Problem z tym jest taki że puszka zasypowa jest otwarta tylko na górze i na dole wiec wata bardzo szybko Ci się zapcha. Pierwszy centymetr będzie brudny i przepustowość spadnie do zera mimo ze prawie cala wata w puszce będzie czysta.

Opublikowano

Używam puszki zasypowe w korpusie z odwrotnym przepływem.
Ale w tej chwili w puszce mam wyłamane ząbki na górze i dole (oczywiście nie wszystkie tak żeby zwiększyć przepływ), wsadzony phosout w siatkę oraz ceramikę tak pół na pół, efektów ubocznych nie zauważyłem.

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2