Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji że jestem tu nowy to witam wszystkich serdecznie, swoją drogą to mój pierwszy post i pierwsze forum także sorki jak nie ogarnę tego na początku 😉 Po długich latach przerwy w "akwariowaniu" postanowiłem wrócić do tematu, i mój wybór padł na malawi. Poczytałem forum i jak to mówią "cały internet" i mysle ruszam z koksem.

Szkło i pokrywa komplet wromak standardowo 240l(+ moje wzmocnienia poprzeczne co by szkiełko nie pękło) z oświetleniem 2x30w (takie jak w zestawie) filtracja Aqua Nova 1500 - biolog ( ceramika+ Matrix+ za jakiś czas purigen i phosguard) ,mam jeszcze węgiel Aqua Nova ale mimo płukania brudzi jak diabli to go nie wkładałem, jako mechanik prefiltr hw 603( gąbki +wata JBL). Grzałka 250w, docelowo będzie falownik tylko jeszcze nie zakupiłem ( trudny wybór he ). Co do wystroju to jakieś taki mix kamieni z ogrodniczego ok 50kg ( takie się żonie podobały, myślę jeszcze trochę dołożyć ) piasek kraisel 099 na razie połowa worka ale jeszcze dołożę pewnie całość wejdzie. Planuje jeszcze 2 może 3 roślinki ( wiem wiem nie powinno ich być ale jakoś mi ich brakuje). Baniak dziś zalany także jeszcze mętny ( dałem na start bakterie z seachem ) . Ale się rozpisaliśmy hoho, jeżeli macie jakieś uwagi bądź porady to proszę pisać będę wdzięczny. A co do obsady to naradzie mętlik totalny wiem tylko że musi być coś niebieskiego a te rybki wszystkie cudne 🙂 pozdrawiamIMG_20190201_162432.thumb.jpg.654a5ffbedae2101d55a59b934ef68a7.jpg

Opublikowano

Piasku to już jest za dużo więc więcej bym nie dodawał, dodaj więcej kamieni aby ryby miały gdzie się ukryć w razie potrzeby... Jeśli chodzi o roślinki to zawsze możesz spróbować choć wątpię aby przetrwały... 😉 

Opublikowano

Co do tła to będzie będzie najprawdopodobniej czarne tylko teraz jeszcze zamieszanie z wężami i kablami także coś na finito upchne z tyłu. Roślinki to się okaże próba nie strzelba, jak pyśki zjedzą to nie będzie 😉

Opublikowano
9 minut temu, MAH napisał:

filtracja Aqua Nova 1500 - biolog ( ceramika+ Matrix+ za jakiś czas purigen i phosguard) ,mam jeszcze węgiel Aqua Nova ale mimo płukania brudzi jak diabli to go nie wkładałem, jako mechanik prefiltr hw 603( gąbki +wata JBL).

Miałem w 240 litrach ten sam filtr. Nie mam najlepszej o nim opinii . Zaopatrz się w dwa zapasowe zawory ( pewnie masz nowego typu) i wirnik. Jeżeli chodzi o filtrację  biologiczną to owszem...spokojnie da radę. Ale jako mechanik i biolog w jednym nie da rady. Jego realny przepływ to około 700 l/h. Sam prefiltr nie zrobi Ci filtracji mechanicznej a bardziej go spowolni. Jak już zarybisz to myślę ,że jednak zmodyfikujesz filtrację.

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie wody- czy ja to dobrze robie. Robiłem testy z kranu i było pH 7,4 a KH 8 chyba bo to pierwszy raz testowałem takie ustrojstwo (testy jbl-a) do baniaka lałem wodę cienkim wężykiem z kranu tak max 2 litry/ min a szła przez węgiel aktywny ( mam założony filtr na instalacji w domu więc myślę że to styknie ) w szkle jeszcze testów nie robiłem może jutro się uda i podobieństwo te na no3 i no4 żeby ogarnąć kiedy będzie już stabilne to szkiełko ale póki co to tego nie ogarniam ( z głupkami w ogólnym lata wstecz było łatwiej)

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Miałem w 240 litrach ten sam filtr. Nie mam najlepszej o nim opinii . Zaopatrz się w dwa zapasowe zawory ( pewnie masz nowego typu) i wirnik. Jeżeli chodzi o filtrację  biologiczną to owszem...spokojnie da radę. Ale jako mechanik i biolog w jednym nie da rady. Jego realny przepływ to około 700 l/h. Sam prefiltr nie zrobi Ci filtracji mechanicznej a bardziej go spowolni. Jak już zarybisz to myślę ,że jednak zmodyfikujesz filtrację.

Słyszałem że zawory ciekną ale to pewnie wyjdzie w czasie, czy to nowy typ to nie wiem bo kto wie ile to na półce w sklepie leżało. Pewnie tak jak mówisz że zmodyfikuje coś w filtracji, może jakiś mechanik możny do środka i bez falownika się obejdzie ?

Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

Jeżeli chodzi o start akwa to załóż w dziale  START nowy temat  i tam pytaj. Tutaj przedstawiamy tylko siebie i zbiornik:)

Oki oki tak zrobię.