Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie samo akwarium co ty,

kupiłem kubelek do takiego samego akwa 126l. - jestem zachwycony

cicho, estetycznie i wydajnie - nie ma zadnego zbednego plastiku

(filtra) w srodku ktory szpecil by akwarium, chodzi mega cichutko,

no i jest wydajny.

Myślę ze lepiej wez sie spręż i kup kubełek np. JBL pro 250

Kupujesz go raz na dlugi okres czasu no i nie jest taki drogi.

Marcin

Opublikowano

Kruciutko niestety.

Jednak wczesniej mialem zwykle akwarium i

glowna rzecza, ktora doprowadzala mnie do szalu to plastikowy filtr w srodku.

8)

Od tego momentu wiedzialem ze nastepne akwarium musi w srodku zawierac tylko rybki i dekoracje - caly osprzet, w miare mozliwosci out poza.

Zastanawiam sie czy nie zrobic sumpa. Co pozwoli mi wyrzucic troche dodatkowego osprzetu, tylko ze on juz nie bedzie taki cichy :-(

Opublikowano

a obsada, wiesz sam zakladam i chetnie slucham rad innych szczególnie własnie co do filtracji i obsady poszczególnym gatunkiem

Opublikowano

skoro sam wewnetrzny nie uciagnie to czy ucviagnie sam zewnetrzny. Jesli wsadze jbl pro250, ktory ma przeplyw 700l/h, czyli realny ok 600 to przefiltruje mi wode 5 razy w ciagu 1 godziny, a to neizbedne min. czy musze miec tez w takim razie wewnetrzny, czy z bio, czy bez

Opublikowano

Ciężko jest uciągnać akwarium tylko na jednym filtrze.

Bierze się to stąd że wewnętrzny pracuje jako mechaniczny a zewnętrzny jako biologiczny.

Pracując tylko na zewnętrznym, będziesz musiał częściej wyciagać wkłady i go czyścić co nie musze mówić jest bardzo nie korzystne dla bakterii nitryfikacyjnych.

Natomiast sam wewnętrzny czy sam zewnętrzny to ta druga opcja jest o niebo lepsza.

Opublikowano

Witaj kolego :D

Jeżeli się zdecydujesz na filtr zew, to warto by go było przerobić na biologa,

a do środka kupić wew lub głowicę z założonym prefiltrem.

DOmyślam się,że nie masz kasy, sam to przeżywałem miesiąc temu,ale skoro już naprawdę nie masz kasy na wew, to na kubełek koniecznie prefiltr,

i pokombinuj z wkładami, tylko musisz koniecznie uwzględnić przewagę bio w kubełku. więc ewentulanie jakiś koszyk gąbki w której też się rozwiną bakterie nitryfikacyjne, ale reszta to bezwzględnie ceramika gdzie owe bakterie mają największe pole popisu :)

Ale pamiętaj, że pyśki to sraluchy , więc póki są małe pociągnie sam kubeł.

a może z czasem nazbierasz na jakąś głowicę. Pamiętaj o Allegro..czasem za grosze możesz coś skubnąć .

Życzę powodzenia 8)

Opublikowano
skoro sam wewnetrzny nie uciagnie to czy ucviagnie sam zewnetrzny. Jesli wsadze jbl pro250, ktory ma przeplyw 700l/h, czyli realny ok 600 to przefiltruje mi wode 5 razy w ciagu 1 godziny, a to neizbedne min. czy musze miec tez w takim razie wewnetrzny, czy z bio, czy bez

wcale nie musisz mieć wewnętrznego,ale jak sie zdecydujesz to najlepiej jakis nieduży bez bio.sama gąbka bedzie robić za filtr mechaniczny.

Opublikowano

wcale nie musisz mieć wewnętrznego,ale jak sie zdecydujesz to najlepiej jakis nieduży bez bio.sama gąbka bedzie robić za filtr mechaniczny.

Nie do końca... albo dwa kubły albo wewnętrzny+kubeł, filtracja na samym kuble jeszcze takim pod to akwarium nie będzie za dobra. W malawi przepływ także ma znaczenie i raczej staramy sie by był duży. Miałem różne filtry i obserwowałem parametry, wnioskując na samym bio pokazał bym ci jak wyglada baniak ale juz go nie ma...

Opublikowano

Aktualnie mam 7 saulosi i 7 acei ale to szczeniaki 8)

Jak dorosna to w tym zostana same saulosi.

Mam ta dobra sytuacje ze w ciagu 2 miesiecy bedzie drugie 400l aqua

wiec fakt ze acei rosna duze nie bedzie juz przeszkadzal.

Zalezy jak ulozysz kamienie, wydaje mi sie ze aktualne moje rozmieszczenie powoduje cyrkulacje wszedzie, poza tym deszczownia ustawiona w poziomie daje nurt co saulosi lubia w naturze. (Wyczytalem ze w naturze staraja sie przebywac w miejscach z silniejszym nurtem :-)

Z matematycznego punktu widzenia tez wychodzi ze w 1 godz. przewali ci 4,8 razy wode.

Jak wymienialem zwirek i byla zmacona woda, w ciagu 2 godz kubelek oczyscil wode.

Osobiscie nic mnie nie skloni aby wstawic gabke do akwa bo jest to jedyny element ktory mnie doprowadza do szalu (sprzet w akwarium)

w zwiazku z tym jak bedzie malo ( choc nie wydaje mi sie )

doloze AquaEl FZN-2 filtr kaskadowy wydajność 800l/h, tani i zewnetrzny - wiec bedzie za tlem.

Wyglada to tak http://picasaweb.google.pl/smithpl2000/ ... 9130590034

nie widze tam jakos mozliwosci na umieszczenie wewn. filtra :)

Pozostalo mi jeszcze usunac termometr i grzalke - ale to moze w sumie sie umiesci

Marcin

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
    • Cześć Jaras 👋 Nie wiem czy moja opinia będzie Ci przydatna ale właśnie robiłem u siebie dwie belki. Jak wiesz zdecydowałem się jednak na moduły LED. W każdym razie na jednej mam 9000K a na drugiej 6500K. Te 6500K są w mojej opinii dosyć żółte mimo wszystko w porównaniu do 9000K.
    • Cześć. Mam w swoim baniaku 230x70x65h 2 belki DIY po 30cm na power LED -  W każdej z belce siedzą 6x dioda power LED 3w 12000k oraz 6x dioda power LED 3w WFS. Pod to wszystko jest podpięty sterownik leddimerpro od Romka. Ostatnio zauważyłem, że diody 12k są już mocno wysłużone, na każdej z soczewek na środku jest czarna plama. Mam to tak ustawione, że diody zimne na 75% a WFS na 25 % Światło WFS w ogóle mi się nie podoba - jest żółte. Zastanawiam się nad zmianą wszystkich diod na temp. 6500k Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was ma może belkę na power LED opartych właśnie na diodach 6.5k? Co prawda nowe diody już zamówiłem, ale mam jeszcze okazję coś zmienić. Będę wdzięczny za podpowiedzi 
    • Dzięki za odpowiedź, akwarium nie jest świeże ma już ok. 5 lat a chodziło mi o to, że woda nie kryształ czyli tak jak piszesz nie jakaś super, ale jest ok. Tylko ryby urosły, przybyło ich bo się rozmnożyły i myślę, żeby coś poprawić. Dokupię  pewnie ten drugi filtr. Wnioskuję, że jak będą dwa filtry to wyloty ustawić nad zasysami? Ja mam teraz jeden filtr - zasys w prawym dolnym rogu, wylot w lewym górnym rogu ale z przodu - skierowany wzdłuż przedniej szyby a na tylną skierowany jest falownik i pracuje bez przerw. Wklejam zdjęcia, ale nie widać dokładnie bo odbija się światło od okna.  A i jeszcze jedno pytanie o media filtracyjne - do tej pory w kubełku mam to co było oryginalnie czyli na spodzie jakieś kamyczki a reszta gąbki, im więcej czytam tym mniej wiem czy coś w nim zmienić , różne teorie o przewadze ceramiki lub jej braku, czy coś wyjąć czy dołożyć? Gdy dołożę drugi kubełek to dać oryginalny czy pozmieniać i na co?
    • Cześć 👋 Miałem bardzo podobną sytuację jak Ty 🙂 w akwarium 450 litrów (150x50x60) miałem na początku JBL e1902 i falownik 5tys. litrów na godzinę. Gruzu mnóstwo. Woda nie była jakaś super i zdecydowałem się dołożyć drugi filtr. Wybrałem JBL e1502. Ustawiłem je w taki sposób że 1902 zasysał mi wodę z lewej strony z tyłu i wylot miał skierowany mniej więcej na połowę przedniej szyby a 1502 zasysał z prawej strony z tyłu a wylot miał skierowany wzdłuż tylnej szyby w lewo. Falownik włączałem raz, dwa razy dziennie na jakieś kilka minut żeby dmuchnął po skosie w dół wzdłuż przedniej szyby. Dzięki temu podnosił odchody które wyłapywały mi filtry. Nie włączałem go na stałe bo wtedy ryby zachowywały się jak pstrągi w potoku. Nie podobało mi się to. Jeśli jeszcze mowa o kryształowej wodzie to powiedz kiedy było "odpalone" Twoje akwarium?  Może wstaw też zdjęcie baniaka 🙂 
    • Witam, mam akwarium 160x60x60 dosyć zagruzowane, mbuna, filtr JBL e 1902 oraz falownik aqua nova nwm-8000, zastanawiam się czy coś dokładać i proszę o poradę czy to konieczne, niby ogarnia to filtracje ale woda nie jest długo "kryształ", czytając forum doszłam do wniosku, że powinnam coś dołożyć - czy drugi taki sam filtr JBL to będzie dobre rozwiązanie? Jeśli tak to czy jest jakaś reguła jeśli są dwa filtry jak ustawić wloty i wyloty? Zasysy na tylnej ścianie po przeciwległych stronach czy po jednej stronie? Jeśli po przeciwnych stronach to jak wtedy z wylotami - wylot filtra nr 1 nad wlotem filtra nr 2 i odwrotnie? A jeśli obok siebie to jak wyloty - też obok siebie?, 1 na tylnej ścianie, 2 na przedniej? naprzeciw? w które strony skierowane? Gdzie wtedy falownik? Tyle tego, że wiem coraz mniej zamiast coraz więcej. Dziękuję za jakieś wskazówki.
    • Witam,  Szukam dorosłego samca Cyrtocara moorii,  kilka 4-5 samców Metriaclima Msobo Magunga oraz samca M. Lombardoi  Wysyłka lub odbiór osobisty Warszawa, Gdańsk lub trasa S7 do m. Nidzica/Mława 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.