Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W tym poście mam zamiar ukazać  jak w tani i solidny sposób zrobić oświetlenie do baniaka. Jako że jestem zapalonym akwarystą jednak z dość małym portfelem postanowiłem nie kupować  specjalistycznego oświetlenia do swojego akwarium ,a zrobić je własnoręcznie. Mniej więcej rok temu zakładałem zbiornik 360l. Okazyjnie kupiłem go za pół darmo. Z akwarium był tylko jeden problem, brak oświetlenia. Początkowo szukałem typowego markowego oświetlenia do zbiornika o długości 120 cm ,jednak  wszystkie lampy ,które na rynku widziałem nie pasowały mi do pokrywy której nie zamierzałem się pozbywać. 

Pewnego dnia chodząc po okolicznym markecie budowlanym zauważyłem oprawę liniową do garażów lub hali produkcyjnych. Zaciekawiony tematem poszperałem trochę w internecie i znalazłem interesujący mnie produkt. Była to oprawa liniowa o długości 90 cm i klasie szczelności ip44. Pomimo iż klasa ip nie była najlepsza to zdecydowałem się zakupić dwa egzemplarze właśnie takiej oprawy i zaryzykować. Po roku użytkowania wystawiam werdykt. Lampa tego typu idealnie się do tego celu nadaje. Po takim czasie nic z lampą się nie stało ,a jak wiadomo oświetlenie w akwarium ma ciągły kontakt z wilgocią i kroplami wody. Cena obu lamp zamknęła się w 130 złotych.

W przyszłości zamierzam dokupić także  dodatkowe oświetlenie  nocne. W przypadku zakupu chętnie powiadomię o tym na forum.

IMG_20190127_104816.thumb.jpg.f22ce88bddc444acfce3282ee832de7f.jpgIMG_20190127_104755_1.thumb.jpg.1078f2455c0187d618da91563bfde430.jpg

IMG_20190127_104755_1.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witaj! 

Może na początek napisz czy kupiłeś oprawę jako cały gotowy zestaw, czy samą oprawę a oświetlenie do wewnątrz zamontowałeś osobno? 

Napisz też jak zamontowałeś oprawę do pokrywy,oraz jakiej mocy, barwy są Ledy w niej umieszczone? 

Przydały by się też zdjęcia oprawy z bliskiej odległości do wglądu dla innych zainteresowanych osób ;)

No i wstaw zdjęcia zbiornika pod tym oświetleniem :)

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.01.2019 o 17:11, egon44 napisał:

Witaj! 

Może na początek napisz czy kupiłeś oprawę jako cały gotowy zestaw, czy samą oprawę a oświetlenie do wewnątrz zamontowałeś osobno? 

Napisz też jak zamontowałeś oprawę do pokrywy,oraz jakiej mocy, barwy są Ledy w niej umieszczone? 

Przydały by się też zdjęcia oprawy z bliskiej odległości do wglądu dla innych zainteresowanych osób ;)

No i wstaw zdjęcia zbiornika pod tym oświetleniem :)

Witam,

Zaraz poszukam opakowania i wszystko napisze ;)

Dobra znalazłem. A więc odpowiadając na pytania :

-Kupiłem gotowy panel

-Moc 30W(jeden)

-Barwa światła 4000K

-Do pokrywy przykleiłem je na kawałku drewna oraz silikonie akwarystycznym 

IMG_20190220_164052.thumb.jpg.d6884a68c02924348ac44611faef4a6d.jpg

Edytowane przez fudzi
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, fudzi napisał:

Zdjęcie zrobione 20 minut po zalaniu zbiornika :)

Cytat z Twojego tematu w dziale "Przedstaw się..." cyt: " Baniak został zalany 18.02.19" a zdjęcie zrobione dzisiaj (łatwo to sprawdzić), więc trochę rozjazd;) Napisz coś o filtracji, bo nie widać na zdjęciu żadnych rurek, wlotów, wylotów... albo tak sprytnie ukryte

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek_De napisał:

Cytat z Twojego tematu w dziale "Przedstaw się..." cyt: " Baniak został zalany 18.02.19" a zdjęcie zrobione dzisiaj (łatwo to sprawdzić), więc trochę rozjazd;)

A czy zdjęcia muszą być robione w tym momencie ? 😂  

5 minut temu, Bartek_De napisał:

Napisz coś o filtracji, bo nie widać na zdjęciu żadnych rurek, wlotów, wylotów... albo tak sprytnie ukryte

Co do filtracji. Napisze ją w odpowiednim dziale :D

Przy okazji o filtracji było zapisane w ,,przedstaw się,,  ,  jednak albo ja jestem jakiś nie dzisiejszy , albo ktoś mi coś usunął :D

Opublikowano
2 minuty temu, fudzi napisał:

A czy zdjęcia muszą być robione w tym momencie ? 😂  

Zdjęcie zrobione 20 minut po zalaniu powinno być z 18 lutego, a to które zamieściłeś pisząc, że zrobione 20 minut po zalaniu jest z dzisiaj, czyli dwa dni po zalaniu. Jak inaczej to rozumieć?

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

Zdjęcie zrobione 20 minut po zalaniu powinno być z 18 lutego, a to które zamieściłeś pisząc, że zrobione 20 minut po zalaniu jest z dzisiaj, czyli dwa dni po zalaniu. Jak inaczej to rozumieć?

Lekko to zdjęcie modyfikowałem. 

Telefon ,który posiadam (czytaj szrot) bardzo zmienia kolory i każde zdjęcie muszę delikatnie przerabiać. (Proste edytory ) .W wiadomościach mogę ci wysłać zbiornik bez obróbki. Uwierz Mi woda wygląda jakbyś  nią co najmniej samochód terenowy umył. :D

Opublikowano

Pomysł ciekawy. A czy nie myślałeś aby drewienka do których zamontowales lampy zamienić na coś innego? Obawiam się, że stały kontakt z wilgocią może niekorzystnie wpłynąć na nie. Barwa światła to już kwestia gustu i indywidualnych preferencji. Ja wolę bardziej białą barwę a nawet wpadajaca w niebieski.